Na Šumavě je sucho, nebude čím uměle zasněžovat

Na Šumavě není dost vody na umělé zasněžování sjezdovek (zdroj: ČT24)

S blížící se lyžařskou sezonou řeší horská střediska důsledky letošního sucha. Provozovatelé se bojí se, že nebude dost vody pro zasněžování. Obzvlášť tam, kde teď mají řeky slabý průtok. Hydrologové vzkazují, že na většině toků v západních Čechách i na Šumavě je stále podprůměrný stav vody.

Čtyřicet litrů vody za sekundu. Taková je průměrná spotřeba velkých lyžařských středisek při výrobě umělého sněhu. Každý areál má sice svoji retenční nádrž, při plném výkonu sněhových děl ji ale vlekaři mohou vyčerpat za jediný den. Pak musí čekat, až se znovu naplní.

Například na Zadově v jižní části Šumavy není přítok tak silný jako v minulých letech. A kvůli suchu už trpí nedostatkem vody i pramen řeky Řezná na Železnorudsku. Z ní čerpají vodu menší střediska.

Naopak areál na železnorudském Špičáku využívá přítoky z Čertova jezera. Jak říká vedoucí tamního lyžařského střediska Vladimír Kasík, při jejich obvyklém odběru vody se výška hladiny jezera nijak nemění.

Sněžné dělo na Špičáku
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Menší střediska na jihu Šumavy, jako například areál na Kvildě, mají ve srovnání s velkými středisky jen zhruba poloviční spotřebu vody. Richard Jirouš z Kvildy navíc dodává, že všechna voda, kterou na zasněžení spotřebují, steče později zase zpátky do řeky – areál je totiž těsně vedle Teplé Vltavy.

Výška hladiny všech řek v západních Čechách je už od léta podprůměrná. Podle hydrologů by situaci snad mohl zvrátit deštivý víkend.