Chodec za nehodu, při které zahynul motorkář, dostal podmínku

Roční podmíněný trest uložil okresní soud v Plzni pětačtyřicetiletému Michalu Čechovi za to, že způsobil smrtelnou dopravní nehodu. Když loni přecházel na rušné křižovatce poblíž hlavního vlakového nádraží silnici na červenou, srazil se s jednačtyřicetiletým motorkářem. Oba muži utrpěli při srážce těžká zranění, motorkář jim za necelé tři hodiny v nemocnici podlehl. Čech zůstal po nehodě ochrnutý a pohybuje se na invalidním vozíku.

Michal Čech se u soudu zpovídal z usmrcení z nedbalosti, hrozilo mu až šest let vězení. Soud mu vyměřil jeden rok podmíněně s osmnáctiměsíční zkušební lhůtou. 

Rozsudek není zatím pravomocný, protože obžalovaný i státní zástupce si ponechali lhůty pro rozhodnutí o podání odvolání. Soud zároveň určil, že Čech má zaplatit nezletilé dceři usmrceného motorkáře přes 83 tisíc korun nemajetkové újmy. Je to třetina požadované částky, s nárokem na zbytek odkázal soud na občanské řízení.

Čech nese podle soudu dvoutřetinový podíl na zavinění nehody

Nehoda se stala loni 13. března odpoledne v Sirkové ulici. Motorkář jel od nádraží. I když podle posudku znalců překročil povolenou rychlost a jel rychlostí mezi 60 až 68 kilometry za hodinu, nehodu způsobil podle obžaloby Michal Čech, když na červenou vstoupil do silnice.

Byť sám Čech si nehodu nepamatuje, svědci, kteří u obou stran přechodu čekali na zelené světlo, to potvrdili. Ačkoli svůj díl viny měl i řidič motocyklu, Čechův podíl na zavinění nehody je podle mínění soudu asi dvoutřetinový.

Při nehodě utrpěl motocyklista těžká zranění, příčinou smrti bylo poranění mozku. Čech po několikaměsíčním léčení těžkých zranění opustil nemocnici na vozíku.