Policie obvinila provozovatele spadlé lanovky v Krkonoších z usmrcení z nedbalosti

Královéhradecká policie obvinila provozovatele nákladní lanovky u Špindlerova Mlýna, která se před dvěma lety zřítila. Při nehodě zahynul jeden člověk a čtyři byli zraněni. Policie viní 45letého muž z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Muži hrozí trest odnětí svobody od jednoho do šesti let. České televizi informaci potvrdila mluvčí královéhradecké policie Ivana Ježková.

Pětačtyřicetiletý provozovatel, který je zároveň i strojníkem lanovky, podle mluvčí nedbal na to, že lanovka byla určena jen pro přepravu zavazadel, zásobování potravinami a odvoz komunálního odpadu.

„O zákazu přepravy osob nebylo v prostoru dolní stanice umístěné žádné upozornění a z provedeného dokazování vyšlo najevo, že i v minulosti se v několika případech osoby na lanovce přepravovaly,“ uvedla Ježková.

Provozovatel navíc podle ní neprováděl povinné kontroly lanovky a nevedl o nich evidenci.„Zajištěné lano vykazovalo dle znalců vysoký stupeň opotřebení, které se vyvíjelo v průběhu několika let. Vlivem tohoto opotřebení a přetížení nosnosti došlo k jeho přetržení a pádu přepravní klece,“ uvedla Ježková.

Lanovka u chaty Bumbálka
Zdroj: ČT24

Rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš na konci listopadu 2013 na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky, tažné lano se přetrhlo krátce poté. Korba s lidmi se zřítila z výšky zhruba deseti metrů do příkrého svahu směrem k Labi. Pět lidí utrpělo vážná zranění, osmatřicetiletý muž jim podlehl. Dvě ženy a děti ve věku pět a 11 let byly podle Ježkové dlouho v péči lékařů.

Ještě před provozovatelem lanovky vyšetřovatel zahájil trestní stíhání rodičů zraněných dětí za přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Ženu Okresní soud v Trutnově uznal vinou, ale upustil od jejího potrestání. Obvinění zemřelého muže bylo zastaveno.

Majitel lanovky krátce po tragédii lanovku opravil a obnovil její provoz. Případem se zabývala i Drážní inspekce, která oznámila, že lanovka nepodléhá drážnímu zákonu.