Veletrhy budou Brna. Zastupitelé schválili koupi většinového podílu

Třicet jedna hlasů stačilo ke schválení koupě 61 procent akcií Veletrhů Brno. Z brněnských zastupitelů se jich dvacet zdrželo hlasování. Dosavadnímu německému vlastníkovi Messe Düsseldorf za veletrhy město zaplatí 8,3 milionů eur, což je zhruba 224 milionů korun. Na prosincovém zastupitelstvu by se měly schválit kupní smlouvy, Brno pak bude mít v držení 95 procent akcií.

O koupi brněnských veletrhů měli zastupitelé hlasovat už minule, opozice si ale vyžádala podrobné informace o vyjednávání i kupních podmínkách. „Mezi těmi dvěma zasedáními měli ještě jednu schůzku, kde měli zastupitelé možnost se seznámit s ekonomickým vyhodnocením a dalšími dokumenty,“ vysvětlil brněnský primátor Petr Vokřál (ANO). 

Přesto se na dnešním zasedání zdrželo hlasování dvacet zastupitelů. „Mrzí mě, že se z toho stalo politické téma, které rozdělilo koalici a opozici,“ řekl Vokřál. Dodal, že doufá ve vyšší podporu při schvalování kupních smluv.

Hlasování se zdržel i bývalý primátor Roman Onderka (ČSSD). “Beze sporu ten materiál neměl takové parametry, abychom pro něj mohli hlasovat. Nebyl projednán ve finančním výboru, nebyly tam srovnávací fotoanalýzy,“ vysvětlil Onderka.

Speciální vysílání ke koupi podílu Veletrhů Brno (zdroj: ČT24)

Koupi Veletrhů dohodl primátor

S německým vlastníkem se na transakci dohodl koncem října brněnský primátor. Město měla na odkup jeho podílu předkupní právo, protože v akciové společnosti Veletrhů Brno vlastnilo 34 procent. Firma Messe Düsseldorf oznámila prodej svých akcií už v roce 2012.

Záměr je koupit schválilo o pár měsíců později brněnské zastupitelstvo. Mezi prioritami své spolupráce ho měla i současná koalice, která vládne od podzimu 2014.

Nepřipustíme ztrátu kontroly nad areálem BVV z důvodu strategického umístění ve městě. Projednáme dlouhodobou strategii s německým partnerem a budeme usilovat o širší otevření a využití areálu pro každodenní život obyvatel.
Dohoda o koaliční spolupráci v období 2014–2018

K prodeji byl pouze celý balík 61 procent akcií, takže město musí nakoupit mnohonásobně více, i když by magistrátu k získání většinového podílu stačilo dokoupit jen 17 procent.

  • • 61 % akcií vlastní Messe Düsseldorf GmbH
  • • 34 % akcií vlastní Statutární město Brno
  • • 5 % akcií vlastní drobní akcionáři

Hradit se bude částečně z rozpočtu Brna a částečně z úvěru samotných veletrhů. Při jednání o ceně byla hlavní takzvaná podřízená půjčka. Tu ve výši 370 milionů půjčil německý vlastník Veletrhům a nyní požaduje její okamžité splacení. „Půjčku splácí přímo společnost BVV a ručí si za ni. Město Brno jí nebude nijak dotčeno,“ vysvětlil Vokřál.

Kupní smlouvy by se měly schvalovat na zastupitelstvu 8. prosince. Do konce roku by pak město mohlo uzavřít smlouvu s německou firmou Messe Düsseldorf. Po dokončení obchodu se město stane většinovým vlastníkem výstavní společnosti a bude mít v držení 95 procent akcií.