Bazilice na Velehradě se vrací díky restaurátorům podoba z 18. století

Poutní bazilika ve Velehradě se díky péči restaurátorů definitivně vrací do původní barokní podoby z počátku 18. století. Štukatéři už obnovili celkem 350 metrů čtverečních fresek, umělečtí řezbáři očistili od plísní každý detail vzácných chórových lavic z ořechového dřeva. Tři sta let stará řezbářská práce patří mezi nejcennější duchovní památky v České republice.

„Nyní probíhají finální povrchové úpravy. Jde o to, že části lavic byly napadeny plísní, části těch řezeb se ztratily nebo odpadly, takže se znovu dořezávají a doplňují,“ vysvětlil proces oprav Jaroslav Doskočil. Dřevo trpí především kvůli vlhkosti. „Snažíme se, aby ty plísně nepokračovaly, že je to znát i na té barevnosti,“ pokračoval Doskočil.

Kvůli vlhkosti také nestačila předchozí metoda povrchové úpravy voskem nebo lakem. „Byla zcela nevyhovující. Proto jsme použili novější technologie, které ochrání víc,“ vysvětlil Doskočil. Při opravě vzácných lavic ale používá tým i staré technologie, jako je lepení klihem.

Na Velehradě finišují restaurátorské práce (zdroj: ČT24)

Poslední restaurátorský zásah proběhl v bazilice v letech 1996 až 1999. „Jednalo se o komplexní zásah, protože lavice byly rozebrány, odvezeny, ozářeny. Dřevořezby byly napuštěny, protože byly natolik napadené červotočem, že se rozpadaly,“ vysvětlil Doskočil. Předtím se uskutečnily dva zásahy v 50. a 30. letech minulého století.

Při obnově kaplí se objevily původní fresky

Nejen oprava lavic, ale všechny restaurátorské práce probíhající v bočních kaplích musí být hotové do konce roku. Důvodem jsou podmínky dotace, za které jsou úpravy hrazeny. „Zcela určitě to stihneme, protože jsou dokončeny práce na restaurování fresek, pozlacení, restaurování umělých i přírodních mramorů,“ vyjmenoval technický manažer celé obnovy Josef Homoláč.

Dodal, že tři kaple byly v havarijním stavu. „Odpadávali štuky, takže nezbývalo nic jiného, než restaurovat těchto třináct kaplí a ještě tři v oltářním prostoru,“ doplnil. Ve dvou postranních kaplích se restaurátorům podařilo objevit původní freskovou výzdobu z konce 17. století.

Díky obnově prostor se bazilika vrací ke svému vzhledu po roce 1719, kdy po velkém požáru byla znovu přestavěna v barokním slohu.