Dobříš otevírá pro veřejnost zimní stadion – bruslit se ale zatím nedá kvůli počasí

Obyvatelé Dobříše by si mohli po pěti letech znovu zabruslit. Město totiž pro veřejnost znovu otevře zimní stadion, do kterého investovalo asi milion korun. Pokud to počasí dovolí, tak by lidé mohli bruslit ještě v listopadu. Do budoucna plánuje město i výměnu chladící technologie nebo zastřešení stadionu, aby ho lidé mohli využívat více měsíců v roce.

Na stadionu, který byl zhruba pět let mimo provoz, město opravilo mantinely, plochy i chladicí technologie a udělalo veškeré revize. „Všechno je repasováno, byla nakoupena starší, ale provozuschopná a zachovalá rolba na úpravu zimního stadionu a čeká se jenom na pokles teploty,“ uvedl starosta Stanislav Vacek (STAN).

Pokud se splní předpověď meteorologů, mělo by se začít s přípravou ledové plochy o nadcházejícím víkendu. Při současných teplotách kolem 15 stupňů Celsia by to podle starosty nemělo smysl. „Chlazení by sice mohlo běžet, ale lidé by tam bruslili ve vodě,“ uvedl.

Opozice ale s otevřením sportoviště za tak vysokou cenu nesouhlasí. „Nebyla předložena nějaká kalkulace nebo business plán toho, jak to chtějí provozovat, jaké jsou skutečné náklady a podobně. Připadá nám, že jsou mnohem důležitější, efektivnější věci, které na Dobříši je potřeba řešit," uvedl člen kontrolního výboru zastupitelů Lukáš Zídek (ODS).

Radnice v Dobříši se rozhodla zprovoznit zimní stadion (zdroj: ČT24)

Na zastřešení chce město získat dotaci

Aby lidé mohli bruslit déle, musel by být stadion zastřešen – na tuto investici město plánuje získat dotaci. Ještě dříve chce ale z evropských peněz zaplatit výměnu současného čpavkového chlazení za ekologičtější. „Pokud získáme dotaci, což by se mělo rozhodnout někdy začátkem příštího roku, pak by se vlastní stavební práce na první etapě měly uskutečnit v roce 2016 a následovat by mělo potom zastřešení,“ uvedl Vacek.

Radní pro místní rozvoj Radek Vystyd (TOP 09) už dříve poukázal na to, že s Dobříší je spjat manažer české hokejové reprezentace Slavomír Lener, a je podle něj škoda, že ve městě není kde hrát lední hokej. Ten má ve městě dlouholetou tradici, hraje se tam už od roku 1905. V posledních letech ale většina sportovců, včetně začínajících žáků město opustila a trénují v okolních městech.