Nálety spojenců proměnily Hodonín před 71 lety v trosky

Pouhých sedm minut stačilo bombardovacím letadlům, aby v Hodoníně proměnily klidné listopadové poledne v nejtragičtější událost, kterou město zažilo. Americké letouny tehdy shodily na hodonínské nádraží více než 450 bomb. Terčem bombardování se 20. listopadu 1944 staly i další jihomoravské obce.

„Vlakové nádraží bylo centrum náletů, protože spojenecké bombardéry měly za úkol ničit infrastrukturu a dopravní cesty Wermachtu,“ popsal důvod Spojenců zaútočit na Hodonín historik Petr Grubner. Provoz na nádraží se podařilo obnovit za tři dny, s následky náletu se ale tamní obyvatelé vyrovnávali mnohem déle.

Podle původního plánu Velení Středomořských spojeneckých leteckých sil (MAAF) měly letouny zaútočit na rafinérie Blechhammer-jih v Horním Slezsku. Velení na tuto akci vyčlenilo přes pět set bombardérů. Kvůli špatnému počasí a zhoršené viditelnosti se k cíli ale dostalo pouze zhruba 160 letadel

Byl jsem právě u oběda, když spadla na Hodonín první razie bomb, někde na západním obvodu města. Letadla jsem od domu neviděl, chviličku bylo ticho, jen hučení motorů od západu k nám doléhalo, a pak to peklo začalo. Bomby kvílely a svištěly vzduchem, hukot a rachot burácel kolem strašlivou silou. Zdálo se nám, že bubínky nám prasknou, zdálo se nám, že je to právě nad námi, že celá ulice se řítí, že jsme už zasypáni, že to strop sklepu už nevydrží, že při každé další ráně se zřítí.
Vladimír Novák
kronikář

Ostatní při zpáteční cestě dostaly rozkaz bombardovat náhradní cíle na jižní Moravě. Kolem poledne zaútočilo 158 letounů na brněnské vlakové nádraží, o půl hodiny později pak další jednotky shodily bomby na Baťovy závody ve Zlíně a břeclavské nádraží. V tu dobu vybombardovalo padesát letadel také část Hodonína.

Nálet byl pro město šokující, obdobně jako pro tamní okupanty. Nikdo nepředpokládal, že by Hodonín měl pro Spojence strategický význam. Přelétající bombardéry nad městem znamenaly pro obyvatele symbol blížící se svobody, jejich útok proto nečekali.

Po náletu byl Hodonín v troskách. Ulice byly plné rozbitého skla, silnice byly zavalené kusy domů. Ve sklepech zůstali uvěznění lidé, kteří se kvůli zborceným zdím nemohli dostat ven. Všude byli zranění. Hodonínští lékaři ošetřili celkem 214 lehce zraněných, 85 těžce zraněných pak bylo převezeno do nemocnic v nedalekém Kyjově a Uherském Hradišti.

Německá kriminální policie vedla po bombardování evidenci nezvěstných, raněných a mrtvých. V pondělí, v den náletu, bylo hlášeno 25 mrtvých. Další den už policie identifikovala 77 obětí. Týden po útoku stouplo číslo na 169. Konečný počet obětí se zastavil na čísle 180. Z nich bylo 165 civilistů a 15 příslušníků Wermachtu.

Ulice zničené během bombardování Hodonína
Zdroj: ČT24

Hlavním cílem útoku bylo hlavní nádraží, které bylo poškozené jen částečně. Přes sto tun trhavin zničilo severní část města. Z tehdejšího počtu 2565 hodonínských domů bylo 1035 poničeno. Bez střechy nad hlavou tak zůstalo přes tři tisíce lidí.