Běloveská Ida je pod zámkem, město dostalo z prameníku výpověď

Události v regionech: Pramen Idy je pod zámkem, brzy mu ale vznikne konkurence (zdroj: ČT24)

Pramen Idy v Náchodě-Bělovsi je zavřený. Lidé k němu tradičně chodili s kanystry a místní minerálku si čepovali, kvůli sporu majitele budovy známé jako prameník a města se ale nyní dovnitř nedostanou. Město nyní chystá stavbu nového prameníku, který by patřil jemu.

Do letošního podzimu měl Náchod prameník Idy dlouhodobě pronajatý, město umožňovalo minerálku si natočit. Na konci září se dveře budovy zavřely, nejprve kvůli plánované úpravě technologie stáčení.

V průběhu rekonstrukce ale majitel prameníku společnost Běloveské lázně vypověděl dvacetiletou smlouvu o půjčce. „Nejprve byla dohoda vypovězena, poté došlo k jejímu odstoupení, a to z důvodu porušení dvou ustanovení. Především to bylo nesplnění hygienických předpisů,“ uvedl Marian Khalifa z Běloveských lázní.

Náchodský starosta Jan Birke (ČSSD) řekl, že ho výpověď překvapila. „Myslel jsem, že máme narovnaný vztah, a že máme gentlemanskou dohodu,“ řekl.

Radnice se po ukončení dlouhodobé spolupráce chystá Běloveským lázním „konkurovat“. Příští rok chce postavit vlastní prameník. Nebude sice moci používat název Ida, voda by ale podle vedení města měla být stejně kvalitní. „V minulosti byly všude vrty. Minerálka je v Bělovsi, kam se podíváte,“ zdůraznil náchodský místostarosta Tomáš Šubert (Patrioti).

Původní prameník ale také nemá přijít vniveč. Jeho majitel slibuje, že ho znovu otevře. Mělo by se tak stát ještě do konce roku.