Pražská rada chce zrušit třetinu heren

O 98 chtějí pražští radní snížit počet míst, kde mohou být ve městě herny. Pokud novela vyhlášky o hazardu projde i zastupitelstvem, ubude v hlavním městě zhruba třetina heren. Vyhláška má začít platit v lednu, množství heren se ale bude snižovat postupně.

Počet míst s povolením hazardu snižuje vyhláška, kterou projednali pražští radní, z 313 na 215.  Změna, kterou ještě musí schválit zastupitelé, má začít platit od nového roku, novela ale obsahuje přechodné období, v průběhu kterého by „platnost dříve vydaných povolení k provozování loterií a jiných podobných her uplynula v době stanovené v rozhodnutí o povolení“. Město se tak chce vyhnout případným sporům, které by mohlo způsobit náhlé zrušení provozoven.

Rada vyhlášku projednávala již podruhé. Počet heren se měl začít snižovat již od léta, tehdy ale vyšlo najevo, že je konečné číslo chybné. Novela vycházela z požadavků městských částí, podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) ale Praha 4 předložila požadavek, který schválila pouze rada městské části, a ne zastupitelé. „Tento postup jsme nemohli přijmout, a nyní jsme proto nemohli postupovat jinak,“ řekla Krnáčová.

Radní se rozhodli hazard omezit, přestože tak město přijde o peníze z odvodů. Za rok 2014 Praha takto z hazardu získala 913,4 milionu korun, z toho 769,1 milionu bylo za hrací automaty. Podle materiálu, který radní schválili, by měly příjmy města klesat pozvolna „vzhledem k tomu, že pokles počtu míst bude díky poměrně dlouhému přechodnému období pozvolný“. Konkrétní částku, o kterou město přijde, však neuvádí.

Hazard začala Praha regulovat v roce 2008, kdy pokleslo množství hracích automatů téměř o třetinu z původních osmi tisíc kusů. Vzápětí ale začaly v Praze přibývat videoloterijní terminály, které tehdy povolovalo ministerstvo financí a obce je zakázat nemohly. I přesto se po roce 2008 začal počet heren v Praze snižovat. Některé městské části začaly v posledních letech požadovat úplný zákaz hazardu na svém území, proběhla kvůli tomu i referenda.

Jak připomněla primátorka Krnáčová, pražská koalice – jejíž další existence je však nejistá – již při svém vzniku dohodla ve vztahu k hazardu „postupný přechod na nulovou toleranci“. Současný návrh, ale ani původní červnová verze úplný zákaz hazardu v Praze ještě nepřináší.