Znojmo musí vrátit dotace za sanaci podzemí i přes jejich schválení

Znojmo musí vrátit část šestimilionové dotace, kterou dostalo na opravu podzemních tras. Získalo ji od Regionálního operačního programu Jihovýchod, který městu proplatil také dodatečnou sanaci adrenalinové části trasy. O dva roky později ale auditoři z ministerstva financí rozhodli, že tato práce proplacena být neměla a město musí peníze vrátit.

„Dostali jsme na podzemí peníze z dotací, ale poté, co byly uznány, proplaceny i zkontrolovány, tak druhá kontrola z ministerstva financí zjistila, že jsou tam nezpůsobilé výdaje ve výši asi jednoho milionu,“ vysvětlil problém s dotacemi starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

V průběhu výstavby adrenalinového podzemí byla potřeba sanace části chodeb. Právě proplacení těchto dodatečných zásahů z dotace označil audit za nesprávné. „Domníváme se, že se jedná o stavební práce, které by bylo lze předpokládat na začátku projektu, kdyby se toho projektu účastnil báňský projektant,“ uvedl náměstek ministerstva financí Tomáš Vyhnánek.

Starosta s touto výtkou nesouhlasí. „Tato stavba je unikátní a nedalo se předpokládat, co bude všechno výstavba obnášet. Jdeme do podzemí, neprozkoumaného prostředí, a věci, které se při těchto stavbách vyvinou, jsou většinou právě nepředvídatelné,“ řekl.

Znojmo musí vrátit peníze za sanaci podzemí (zdroj: ČT24)

Znojmo se bude o vrácenou dotaci soudit

„Jako město dodáváme, že bychom ty peníze stejně museli vynaložit, aby stavba fungovala. Zaráží mě to, že někdo může schválit dotace, předat je, zkontrolovat a následně žádat, abychom je proplatili,“ pokračoval starosta.

Dodal, že se nejedná o první případ, kdy by Znojmo mělo vracet obdobnou dotaci. „Bylo to i v rámci Integrovaného rozvoje města. My jsme se soudili a tyto peníze jsme vysoudili zpět. Takže v tomto ohledu budeme postupovat úplně stejně,“ dodal Gabrhel. Přesto musí nejprve na základě legislativy finanční prostředky vrátit.

Tři trasy adrenalinového podzemí jsou návštěvníkům přístupné od října 2013. Od začátku roku jich do dvacetisedmikilometrového labyrintu, které město postupně otevírá, přišly skoro dva tisíce.