V Králíkách by mohlo vzniknout středisko pro uprchlíky - místní mají strach

Opuštěný objekt v Králíkách vytipovalo ministerstvo vnitra (zdroj: ČT24)

Jako možné azylové centrum pro uprchlíky by mohl sloužit bývalý výchovný ústav a dětský domov v Králíkách na Orlickoústecku. Vytipovalo ho ministerstvo vnitra a začala už vyjednávání s městem. Místním lidem se ale tento záměr nelíbí, ačkoliv stát přislíbil kompenzace do městské kasy a policie slibuje posílení hlídek.

Ministerstvo vnitra vytipovalo hned několik objektů po celé České republice, které nemají využití. V některých z nich chce zřídit azylová centra pro uprchlíky ze Sýrie, Iráku a Ukrajiny. Jedním z nich je opuštěný areál v Králíkách.

„Otázkou je, jak se po událostech v Paříži a debatě, která přijde, bude dál komunikovat systém kvót a jestli ČR bude dál řešit příchod migrantů v takovém rozsahu,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Areál je prakticky v centru města, i proto se místním záměr ministerstva nelíbí. „Obavy pramení hlavně z nelegálně putujících uprchlíků, je to pochopitelné – lidé se bojí,“ tvrdí starostka města Jana Ponocná.  

Ani Pardubický kraj není z případného azylového zařízení nadšený: „Toto rozhodnutí přichází ze strany státu. Nám nezbývá nic jiného, než ho respektovat,“ konstatuje hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Stát ale nabízí kompenzace v podobě nových pracovních míst a také peněz do městské pokladny. Policie zase přislíbila, že zdvojnásobí počet policistů na obvodním oddělení. „Dostali jsme příslib, že by měla být jednotka posílena, a to zhruba o 15 lidí,“ dodává starostka.

Výchovný ústav je zrušený od konce loňského roku, odkdy by měl sloužit uprchlíkům, zatím není jasné. Zástupci ministerstva vnitra by se měli sejít s obyvateli města na veřejném projednávání 2. prosince.