Policie Královéhradecka a Pardubicka vyfasovala čínské Gladiatory

Královéhradecká policie dostala nové čtyřkolky (zdroj: ČT24)

Policisté z Královéhradeckého a Pardubického kraje převzali sedm nových čtyřkolek, které jim mají pomoci při zásazích v těžkém terénu a při mimořádných událostech. Do poloviny prosince policie v ČR převezme celkem 46 strojů, které včetně úprav stály přes 28 milionů korun. Většinu prostředků policisté získali z Evropských fondů.

Čtyřkolky budou nasazeny především v horských oblastech, ale to že je dostávají kraje, neznamená, že nejsou využitelné po celé republice. „Budeme je využívat podle potřeby při řešení mimořádných událostí například povodní,“ upřesnil náměstek policejního prezidenta Petr Petřík.

Přímo v kraji se s nimi počítá především pro Krkonoše, Adršpach, Broumovsko a Orlické hory. „Dneska se můžou policisté především z Vrchlabí, Pece pod Sněžkou, Špindlerova Mlýna, Deštné a Police nad Metují těšit na krásný vánoční dárek,“ doplnil krajský policejní ředitel Martin Červíček.

Čtyřkolky mají i vyhřívané části

Podle Červíčka hraje pro policii velkou roli kritérium dojezdového času, kterou v horských oblastech a nepřístupném terénu mnohdy doprava auty výrazně prodlužuje. Kromě mimořádných událostí využijí policisté čínské Gladiatory třeba při pátrání po osobách. „Potřebujeme hlídkovou službu dostat do míst, kde se tak často nevyskytujeme,“ shrnul Červíček.

Policie může hlídat zelenou hranici na čtyřkolkách (zdroj: ČT24)

„Má to vyhřívané rukojeti, vyhřívané sedačky a fouká to i na nohy. V létě může být využívána jako motocyklová čtyřkolka, v zimě pak osazena pásy s adaptéry pro sníh,“ popsal ve zkratce využití stroje správce policejního vozového parku Pavel Fidrmuc.

Čtyřkolky v policejních barvách jezdí rychlostí do sta kilometrů v hodině a jsou vybavené i navijáky. Hluk stroje je tlumený, na vzdálenost padesát metrů není téměř slyšet. Součástí zakázky byly také speciální kombinézy a přilby pro policisty. Policie už vyškolila 92 řidičů, dva policisty na každou čtyřkolku.