Spor o jezdecká kasárna v Prostějově. Opozice bojuje proti demolici

Opozice v Prostějově napadá rozhodnutí zastupitelů zbourat více než sto let starý objekt jezdeckých kasáren, místo kterého chce postavit sociální byty. Zástupci Změny pro Prostějov to považují za nezákonné a nehospodárné a podali trestní oznámení. A členové TOP 09 požádali ministerstvo vnitra o pozastavení výkonu demolice. Proti likvidaci historické budovy vznikla také petice, kterou podepsaly stovky lidí.

Koalice sociálních demokratů, hnutí Pévéčko a komunistů zdůvodňuje rozhodnutí o demolici především tím, že bývalý vojenský objekt, který město získalo před jedenácti lety od armády, je zchátralý, není památkově chráněný a jeho rekonstrukce by byla příliš nákladná.

Radní: Rekonstrukce by byla nevýhodná

„Chceme na tomto místě postavit byty sociálního typu, komunitní byty pro seniory, byty s pečovatelskou službou a podobně. A velký důraz klademe na vybudování parku,“ uvedl náměstek primátorky Prostějova Zdeněk Fišer z ČSSD. Odvolává se na ekonomickou studii, podle které bude novostavba o třicet procent levnější, než rekonstrukce stávající budovy.

Podle vedení města nejsou stará kasárna k přestavbě ani dispozičně vhodná. „Stropy jsou vysoké až čtyři metry, okna více než dva a půl metru od sebe. Přestavba je dosti nereálná, navíc je to starý a vybydlený objekt,“ řekla primátorka Prostějova Alena Rašková z ČSSD.

Podle památkářů nemá objekt hodnotu

Radnice prezentuje i názor magistrátních památkářů, podle kterých nemá objekt z konce 19. století žádnou historickou hodnotu. Cenné architektonické prvky byly podle nich zničeny už před rokem 1989.

Opozice tvrdí, že vedení města předkládá zkreslené informace a odvolává se na rozhodnutí z prosince minulého roku, kdy zastupitelstvo rozhodlo, že hlavní budova areálu se má zakonzervovat. Žádný pádný důvod k tomu, proč chce nyní budovu rychle zbourat, podle ní město nepředložilo.

Opozice tvrdí, že radní zkreslují informace

Opoziční zastupitelé navrhovali vyhlášení referenda, ve kterém by se k využití kasáren vyjádřili obyvatelé, nebo alespoň odložení rozhodnutí o demolici do doby, než bude hotova studie na využití areálu. O jeden hlas však byli přehlasováni.

„Vedení města předkládá účelové a zkreslené informace, například, že je objekt nebezpečný. Je sice zchátralý, protože o něj nebylo jedenáct let pečováno s péčí řádného hospodáře, ale podle odborných posudků je stavebně v pořádku a vhodný k rekonstrukci,“ uvedl lídr Změny pro Prostějov Jan Navrátil.

Podle něho chybí průkazné informace, že majetek za patnáct milionů je nepotřebný, nevyužitelný a neprodejný. Podal proto trestní oznámení pro podezření z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele.

Trestním oznámením pohrozil už před zásadním jednáním zastupitelstva a vedení města proto zvažuje, že podá také trestní oznámení na něho. „Podle zákona by se mohlo jednat o trestný čin útisku. Jednali jsme totiž v útisku,“ řekla primátorka.

Demolici by mohlo zabránit ministerstvo

Radnice už nechala zbourat přístavby hlavní budovy bývalých kasáren. Teoreticky by mohla ihned pokračovat demolicí centrální budovy. Všechna potřebná povolení má. Zastavit bourání může ještě ministerstvo vnitra. Zastupitelé za TOP 09 Aleš Matyášek a František Filouš totiž požádali, aby výkon rozhodnutí zastupitelstva o demolici jako nezákonný pozastavilo.

„Zákon říká, že majetek města má být chráněn a udržován. To se očividně neděje,“ uvedl Aleš Matyášek. Odmítá také, že by objekt neměl žádnou hodnotu. „Je to budova z roku 1891 a patří k historii Prostějova. A jsou posudky na to, že staticky je budova v pořádku. Tak proč ji bourat?“