Martin Stropnický povede pražskou organizaci ANO

Krajský sněm ANO zvolil Martina Stropnického kandidátem na předsedu pražské organizace. Podpořilo ho 142 ze 169 hlasujících, informovala mluvčí hnutí Lucie Kubovičová. Aby se stal předsedou, schválit ho musí ještě celostátní předsednictvo. Kandidaturu Stropnického podporoval předseda ANO Andrej Babiš i krajské předsednictvo, proto se jeho zvolení očekávalo. Stropnický po svém zvolení uvedl, že stojí o obnovu koalice s ČSSD a Trojkoalicí na pražském magistrátu.

Místopředsedy pražské organizace ANO byli zvoleni předseda oblastní organizace v Praze 1 Karel Grabein Procházka a předseda organizace v Praze 11 Jan Říčař. Jejich volbu už předsednictvo schvalovat nemusí.

„Důležité je, aby nové předsednictvo spolupracovalo se zastupitelským klubem a paní primátorkou,“ řekl k volbě Stropnického a místopředsedů Babiš. „Volal jsem po tom, aby celek vedení tvořil kompaktní tým. A myslím, že k tomu došlo,“ uvedl Stropnický s tím, že cítí silný mandát.

Stropnický chce zkusit obnovit dosavadní pražskou koalici

Martin Stropnický se bude snažit o obnovu koalice s ČSSD a Trojkoalicí (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) na pražském magistrátu. Jednání se Stranou zelených (SZ), kde má syna Matěje, se účastnit nebude. 

Martin Stropnický bude spolu s primátorkou Adrianou Krnáčovou a předsedou klubu zastupitelů ANO Michalem Haškem tvořit tým, který bude s případnými koaličními partnery vyjednávat. Ostatní politické strany zastoupené na magistrátu se ale obávají, jak bude obě funkce zvládat.

„Nové krajské vedení se okamžitě po skončení krajského sněmu sejde, abychom si rozdělili práci a zorganizovali naše kroky pro příští hodiny a příští dny, protože práce už je urgentní,“ řekl po svém zvolení Stropnický.

Rozdělení mandátů na pražském magistrátu
Zdroj: ČT24

Podle něj je první volbou obnovení koalice s ČSSD a Trojkoalicí, která se po dlouhodobých neshodách v úterý rozpadla. „Je pro nás logické a snad průchodné řešení se pokusit obnovit původní koalici,“ uvedl.

Hnutí ANO nejprve avizovalo, že nebude o případné nové koalici jednat s TOP 09 a uzavřelo dohodu o společném vyjednávání s ČSSD. Podobně se na jednotném postupu dohodly i ODS a TOP 09. Babišovo hnutí ale svůj postoj ve středu přehodnotilo, čímž ale podle TOP 09 svou šanci propáslo.

Předseda klubu zastupitelů TOP 09 ve čtvrtek řekl, že potenciálními partnery pro novou pražskou vládu je Trojkoalice a ČSSD nebo Trojkoalice, Piráti a klub Nezávislých. ČSSD ale reagovala, že takové složení je pro ni v danou chvíli nepředstavitelné.

Piráti: Stropnický je lepší než Kleslová

Zvolení Stropnického komentovali i zástupci politických stran zastoupených na pražském magistrátu. Podle Pirátů je lepší variantou než jeho předchůdkyně Radmila Kleslová.

„Prvním úkolem nového předsedy by měla být náprava problémů, které v Praze Kleslová způsobila, zejména netransparentní obsazování dozorčích rad,“ řekl předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek. Podle něj bude strana s obměněným vedením ANO vyjednávat mnohem raději než s předchozím.

Zelení: Je to technický pokus zachránit kredit ANO

Strany Trojkoalice už tak optimistické nejsou. Podle předsedy pražské Strany zelených Ondřeje Mirovského je zvolení Stropnického jen technickým pokusem Andreje Babiše zachránit kredit ANO v Praze.

„Vzhledem k tomu, že Martin Stropnický není součástí zastupitelstva a současně má vysokou exekutivní funkci ve vládě, obávám se krom jisté diplomatické schopnosti, že ke zlepšení poměrů v pražské politice nepřispěje,“ řekl Mirovský.

Podle místopředsedy Starostů a nezávislých (STAN) Petra Gazdíka samotné zvolení Stropnického nic neznamená. „Záleží na tom, zda se mu podaří překonat rozkol mezi dvěma skupinami pražského ANO,“ řekl Gazdík. Vyjádřil také obavu, jak ministr obě funkce zvládne.

TOP 09 a ODS: Stropnický měl vzhledem k událostem v Paříži být na ministerstvu a ne na sněmu ANO

TOP 09 a ODS hodnotí působení Stropnického vzhledem k současné situaci, kdy v Paříži při teroristických útocích zemřelo přes sto lidí a další stovky byly zraněny.

„V této mezinárodně vypjaté situaci je zvolení ministra obrany předsedou pražské buňky ANO hrozivějším signálem pro premiéra Sobotku než pro pražskou organizaci TOP 09,“ uvedl předseda pražské TOP 09 Jiří Koubek.

Znepokojení nad tím, že ministr obrany trávil sobotní dopoledne na sněmu ANO, vyjádřila na facebooku i starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS). „Je mi úplně jedno, kolik bude mít ministr obrany funkcí, je to jeho věc a jeho boj, ale zrovna dneska má sedět na zadku Na Valech se zástupci generálního štábu a vojenskými zpravodajci. Pražským předsedou ANO by se jistě stal i při své nepřítomnosti, možná by dostal i víc hlasů,“ napsala Černochová.

Přijímání členů do ANO by se mohlo změnit

Babiš od nového pražského vedení očekává flexibilnější přijímání nových členů. „Navrhl jsem předsednictvu svolat mimořádný sněm a změnit ve stanovách přijímání členů. Hlásili by se elektronicky na předsednictvu a až poté bychom to oznámili na oblasti. Stává se, že někdo není přijat a my to nevíme,“ uvedl Babiš. Někteří podle něj čekají na přijetí i dva roky.

Martin Stropnický, Karel Grabein Procházka a Jan Říčař
Zdroj: Karel Čapek/ČTK

Stropnický řekl, že bude schopen skloubit funkci ministra s předsednictvím krajské organizace. „Bude to náročné, ale věřím, že jsem si schopen práci zorganizovat. Mám na ministerstvu obrany tolik zdatných a profesionálních kolegů, že si to dovolit mohu,“ řekl ministr.

Kleslová podle Babiše už v hnutí nehraje žádnou roli

Místo krajského předsedy pražské organizace se uvolnilo poté, co rezignovala Radmila Kleslová. Opustila také místo místopředsedkyně celostátního hnutí a kritizované posty orgánech v pražských městských firem. Podle Babiše už v hnutí nehraje žádnou roli.

Stropnický před jednáním uvedl, že už při pátečním jednání předsednictva měl silnou podporu. „Prožil jsem velmi intenzivních 14 dnů, kdy jsem poté, co pan předseda Babiš vyslovil ideu, že bych se o to měl ucházet, jednal se všemi oblastními předsedy na jednotlivých pražských obvodech. Měl jsem z toho dobrý pocit,“ uvedl ministr při příchodu na sněm.