Lidé na Semilsku protestují proti čedičovému lomu – vadím jim hluk a prach

Události v regionech: Hluk a prach z čedičového lomu obtěžují okolí (zdroj: ČT24)

Obyvatelům malé vesnice Smrčí na Semilsku vadí těžba v čedičovém lomu. Obtěžuje je hluk a prach. Sepsali proto petici, kterou poslali na obecní a krajský úřad, hygienikům a České inspekci životního prostředí. Firma, která lom provozuje, ale tvrdí, že žádné zákony ani normy neporušuje. Napjatou situaci ale chce řešit.

Autor petice Martin Zembol říká, že hluk ruší lidi v okolí lomu od šesti hodin ráno do půl desáté až deseti hodin večer. Do Smrčí se tento muž před dvaceti lety přestěhoval a proti hluku a prachu z čedičového lomu bojuje už od roku 2008. Ale marně.

Lom, který dává práci asi deseti místním lidem, třikrát změnil majitele. Současným provozovatelem je mexická nadnárodní společnost Cemex. Její zástupce Luboš Merunka konstatoval, že lom provozují v souladu se všemi právními předpisy. „Což prokázaly i dvě kontroly,“ uvedl.

ČIŽP porušení zákona nezjistila

„Byli jsme tam ve chvíli, kdy už samozřejmě nebylo nic vidět. Nezjistili jsme porušení zákona,“ řekl vedoucí oddělení ochrany ovzduší České inspekce životního prostředí Liberec Martin Kmoch.

Jak ale dokumentuje video, které odpůrci lomu v létě natočili, vznášel se nad ním tehdy žlutý prachový oblak. Bylo sucho a teplo, přispěl k tomu zřejmě i nedostatek vody na zkrápění drtičů.

Prach nad lomem je vidět a provoz po silnici je prašný.
Josef Plíva
místostarosta Záhoří

„Největším problémem podle mě bude asi hlavní drtič, který není zakrytován,“ říká spoluautor petice Michal Babka.

Petici podepsalo 61 lidí

Na základě petice, pod kterou se podepsalo 61 lidí, začala obec s Cemexem jednat. Lom ve Smrčí je dlouhý víc než půl kilometru, a tak podle organizátorů petice je jediným možným řešením přesunutí drtiček a dalších technologií dál od vesnice.

Lom ve Smrčí na Semilsku
Zdroj: ČT24

Nejbližší obytné domy jsou totiž jen asi šedesát metrů od lomu. Navíc kolem nich denně projíždí až padesát nákladních aut. Také to chtějí stěžovatelé změnit.

Inspektoři se kvůli prachu do lomu vrátí. Kvůli hluku se tam na jaře chystají i hygienici. Teď už počasí měření nedovoluje.