Vídeňští se chystají kopnout do míče, v Brně nekopli ani do země

Starý musí pryč, nahradí ho nový. Model, podle kterého vznikl fotbalový stadion SK Rapid ve Vídni. A podobný osud by měl podle plánů Brna čekat i fotbalový stadion Za Lužánkami. Ten je v havarijním stavu, a od roku 2001 je proto zavřený.

Ve Vídni už se tyčí betonové těleso nového stadionu, hotovo chtějí mít v červnu příštího roku. Místní fotbalisté se těší, jak kopnou do míče na novém trávníku. Brněnští milovníci fotbalu se těší, až se alespoň kopne do země.

Stavbu fotbalového stadionu zhruba za dvě miliardy korun slibovala už řada brněnských politiků, zatím žádné vedení města ji ale neuskutečnilo. Slib dal i současný primátor Petr Vokřál (ANO), který se chce právě ve Vídni inspirovat.

„Kapacita bude srovnatelná. Rozdíl v ceně je v rozdílném konceptu. Vídeňský stadion je bez jakéhokoliv využití prostor uvnitř v tribunách, brněnský uvažuje, že bude mít v útrobách stadionu více využití, která mohou pomoci zlepšit provozní ekonomiku,“ vysvětlil Vokřál. Zatímco Rakušané postavili stadion zhruba za 1,5 miliardy korun, ten brněnský je předběžně odhadnutý na dvě miliardy.

Bez komentáře: Letecké záběry stadionu ve Vídni (zdroj: ČT24)

Mrtvé místo dostalo nový impulz letos na jaře. Tehdy fotbalista Petr Švancara oznámil, že by na stadionu Za Lužánkami – tedy na tom, co z něj zbylo – rád uspořádal rozlučku s profesionální kariérou. Podpořily ho stovky dobrovolníků, kteří během několika měsíců zarostlý stadion upravili do takové podoby, že se akce v červnu skutečně mohla konat.

Zájem předčil nejen očekávání, ale i kapacitu stadionu a někteří se na zápas nakonec ani nedostali. Především ale znovu otevřel debatu nad tím, co se zanedbaným místem dál.

Podle primátora už se přihlásilo pět firem, které by měly zájem se s městem na budování nového fotbalového stánku podílet. Město pak musí rozhodnout, jaký model financování projektu zvolí. Samo totiž z rozpočtu celou stavbu nezaplatí. „Jsem pro kombinované financování, do kterého by bylo město zapojeno. Doufám, že se podaří získat zhruba třetinu z veřejných peněz mimo Brno, například z dotací, třetinu by zaplatilo město a třetinu privátní sektor,“ řekl Vokřál.

Primátor Petr Vokřál (ANO) o plánech na brněnský stadion (zdroj: ČT24)

Město by podle něj chtělo do konce roku vyhlásit výběrové řízení a příští rok začít projektovat. „Pokud dodržíme všechno, co jsme slíbili, začalo by se stavět v roce 2017, takže na jaře 2019 by už se mohlo hrát,“ doufá primátor.