V Českých Budějovicích je do 17. listopadu k vidění kopie svatováclavské koruny

Kopii svatováclavské koruny si může veřejnost prohlédnout v českobudějovické radnici. Napodobenina jednoho z korunovačních klenotů dorazila do Českých Budějovic z Karlštejna, vystavena tam bude do 17. listopadu. Je součástí programu k letošnímu oslavám 750. výročí vzniku města.

Svatováclavská koruna je jako česká královská koruna nejstarší a nejvýznamnější součástí korunovační klenotů. Její kopii si zájemci mohou prohlédnout ve výstavní síni českobudějovické radnice v rozšířených návštěvních hodinách do 19:00.

Koruna tak doplní letošní mimořádné výstavy. Na nich České Budějovice představily pohřební insignie krále Přemysla Otakara II. a kopie císařské koruny.

„Na radnici se nám tak povedlo v jednom roce přivézt hned tři koruny panovníků a velký zájem veřejnosti, která je přicházela obdivovat, nás potěšil,“ řekl náměstek primátora František Konečný (ANO).

Dodal, že návštěvníkům výstavy korunovačních klenotů bude zdarma k dispozici brožurka pod názvem Insignie českých králů v Budějovicích. Na šestnácti stranách přináší jednak základní informace o historii a významu svatováclavské koruny a ostatních insignií a o místech jejich uložení, jednak o dočasných pobytech českých korunovačních klenotů v Českých Budějovicích v době nepřátelského ohrožení Prahy v letech 1631–1635.