Hnutí ANO bude řešit návrh na vyloučení primátora Opavy

Moravskoslezská organizace ANO bude řešit návrh na vyloučení opavského primátora Martina Vítečka. Dostala i podnět k vyloučení předsedy klubu zastupitelů a šéfa tamní pobočky Milana Němce. Členové ANO v Opavě se rozdělili na dvě frakce, které stojí proti sobě. Skončilo to rozpadem kolice, ve které měli dominantní pozici. Za ANO teď vyjednávají o nové vládě v Opavě dva týmy.

Předseda krajské organizace ANO Josef Bělica potvrdil, že návrhy na vyloučení Martina Vítečka a Milana Němce dostal. „Bude to jeden z bodů mimořádného pátečního zasedání krajského předsednictva,“ řekl Bělica. Dodal, že krajská organizace k návrhům zaujme stanovisko, konečné rozhodnutí ale vzejde z celorepublikového předsednictva.

To aktuálně vyloučilo brněnského radního Tomáše Kratochvíla. Podle předsedy ANO Andreje Babiše hnutí poškozoval. I v Brně hrozí rozpad koalice. Jaký zaujme vedení postoj vůči opavskému primátorovi, není jasné. Místopředseda Jaroslav Faltýnek nechtěl situaci v Opavě komentovat. „Počkáme na návrh moravskoslezské organizace,“ řekl Faltýnek.

Primátor věří, že nebude vyloučen

Martin Víteček věří, že nebude muset ze strany odejít. „Nevidím k tomu žádný důvod,“ uvedl. Už půl roku je v nesmiřitelném sporu se svou náměstkyní Simonou Bierhausovou, která kritizuje jeho rozhodnutí a má ambici ho nahradit.

Simona Bierhausová
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Spory vyvrcholily na konci října rozpadem kolice. ANO v Opavě volby vyhrálo a vládlo s podporou lidovců, Starostů, Změny pro Opavu a ODS, kteří měli v městské radě po jednom křesle. Strany už jednají o nové koalici a za ANO je vedou zvlášť Víteček se svými lidmi a zvlášť Bierhausová. Oba mají podporu části zastupitelů ANO. Podle Vítečka jsou ti, kteří stojí za Bierhausovou, rebelové.

Proti Vítečkovi stojí jeho náměstkyně Bierhausová

Náměstkyně však tvrdí, že má podporu nejvyššího vedení strany. „Dostali jsme důvěru dát situaci v Opavě do pořádku,“ uvedla Bierhausová. Na adresu Vítečka nedávno řekla, že jako primátor dělá značce ANO ostudu. V koaličním vyjednávání zřejmě pokročila dál. Zástupci ČSSD, kteří jsou v zastupitelstvu druhou nejsilnější stranou a dosud byli v opozici, jednají už pouze s ní.

ČSSD už jedná jen s primátorovou rivalkou

„S panem Vítečkem jsme jednali v minulých týdnech, ale tato jednání skončila, protože trval na spolupráci s ODS. V současné době jednáme z ANO pouze s paní Bierhausovou,“ potvrdil předseda opavské ČSSD Radim Křupala. Ani Víteček nepolevuje ve vyjednávání s dalšími stranami. O podobě nové koalice by mělo být jasno 23. listopadu, na kdy je svoláno mimořádné zastupitelstvo.

Hnutí ANO získalo v komunálních volbách zastupitele ve všech šestadvaceti statutárních městech. V osmnácti z nich se zapojilo do koalice a v deseti získalo primátorskou funkci. Během roku se projevily na řadě radnic rozpory v koalicích i uvnitř hnutí. Problémy řeší ANO aktuálně i v Praze a Brně. O primátory přišlo ve Frýdku-Místku a v Ústí nad Labem. Koalice se rozpadly také v Českých Budějovicích, Mostě a Karlových Varech.