Na dálnici v Brně skončila uzavírka. Bývaly zde i desetikilometrové kolony

Po dvou měsících skoro každodenních kolon přichází úleva pro dopravu v Brně. Ve čtvrtek vpodvečer otevřeli silničáři jízdní pás dálnice D1 ve směru na Prahu mezi 199. a 204. kilometrem. Stalo se tak o dva dny dříve proti původnímu plánu.

Díky ukončení oprav se také znovu otevřel nájezd na dálnici na 203. kilometru u brněnského letiště. Místo něj museli řidiči používat exit Brno-jih a Brno-východ.

Jak v živém vstupu z dálnice D1 ve čtvrtek v 19:30 informovala reportérka ČT Barbora Žítková, provoz byl v tu chvíli už naprosto plynulý. Řidiči se kromě toho, že musí jet v úseku omezenou rychlostí, už nezdrží.

Ještě ve čtvrtek ráno přitom na stejném místě řidiči stáli hodinu v koloně. Ve špičce běžně bývala i desetikilometrová. Tento úsek byl kritický především proto, že tam byl souběh tří oprav. Na dálnici D1, na objízdné trase i na železniční trati, kde byla výluka.

Léto bylo v Brně ve znamení oprav

Kolony před opravovaným úsekem byly dozvukem letošního katastrofálního léta a začátku podzimu, kdy se opravovaly v okolí Brna všechny dálnice a rychlostní silnice a stejně tak některé klíčové silnice druhé třídy. Řidiči trávili v kolonách nebo na objízdných trasách mnoho desítek minut.

U nákupního centra Olympia doprava během jednoho z říjnových víkendů zcela zkolabovala a řidiči se nehnuli z místa pět hodin. Podle vyjádření Ředitelství silnic a dálnic, krajské údržby silnic a Jihomoravského kraje však nebylo možné těmto stavům zabránit.

Dálnice D1 mezi Brnem a Vyškovem se postupně opravuje od roku 2012, v roce 2017 by mělo být hotovo. Příští rok je v plánu oprava pásu ve směru do Vyškova mezi 199. a 204. kilometrem a mezi 220. a 230. kilometrem. Poté už bude chybět pouze úsek mezi 204. a 210. kilometrem v opačném směru.