Nové Město na Moravě se zadlužilo kvůli lázním. Byla to hloupost, kroutí hlavou opozice

Události: Tři města, tři akvaparky (zdroj: ČT24)

Přestože v okolí Nového Města na Moravě fungují už dva aquaparky, chystá se město otevřít lázně se saunovým světem. Z opozice se ozývá hlasitá kritika kvůli tomu, že se proto radnice citelně zadlužila. V celé České republice se provozuje kolem šedesáti větších aquaparků a skoro 1 200 krytých bazénů.

„Je to stavba téměř za 100 milionů korun, tedy největší stavba, která kdy byla v Novém Městě na Moravě postavena,“ upřesňuje starosta Michal Šmarda (ČSSD). Součástí Městských lázní je pětadvacetimetrový bazén, relaxační nádrže se slanou vodou, brouzdaliště, vířivky, sauny i posilovna. Vše na jedno vstupné. Na stavbu padly finanční rezervy a ještě město muselo sáhnout pro úvěr na víc než 40 milionů.

K hlavním kritikům z řad opozičních zastupitelů patří Lubomír Buchta (ANO), podle kterého se tím omezuje možnost investic na další 4 nebo 5 let. Přitom v Bystřici nad Pernštejnem i v deset kilometrů vzdáleném Žďáru nad Sázavou fungují podobná zařízení. Ředitel Městských lázní Jiří Brychta se ale blízké konkurence nijak neobává, klientelu mají podle něj zajištěnou.

Většina stávajících provozovatelů aquaparků napříč republikou bojuje s vysokými provozními ztrátami. „Kdyby si to Nové Město na Moravě nemohlo dovolit, tak bychom se do toho nepustili. Finanční analýzu jsme dělali velmi poctivě a pečlivě,“ trvá na správnosti rozhodnutí starosta. Prvním koupajícím návštěvníkům se nové lázně otevřou v sobotu dopoledne.