Z přehrady Šance mizí voda. Vodárny čerpají stále více z Kružberku

Kvůli přetrvávajícímu suchu a klesající hladině přehrad pokračuje Povodí Odry ve snižování odběru z beskydské nádrže Šance, kde je voda pod historickým minimem, ale také z Žermanic a ve výhledu z Morávky. Podniky zatím čerpají o to více vody z jiných zdrojů, například severomoravské vodárny z Kružberku. Povodí připouští, že pokud bude sucho pokračovat, bude muset odběr omezit.

Přehrada Šance, která má být zásobárnou pitné vody pro půl milionu lidí z Moravskoslezského kraje, má zaplněnou nádrž jen z dvaceti procent a hladina stále pomalu klesá. Pokud nepřijdou srážky, Povodí Odry odhaduje, že voda v Šanci vydrží už jen čtyři měsíce. „Může dojít i k omezení odběru. Zatím jde pouze o čerpání z jiného zdroje,“ potvrdil Čestmír Vlček. Připustil, že situaci může ještě zkomplikovat, když místo srážek přijde mráz.

Fakt, že v Šanci je vody nejméně ze všech přehrad v kraji, je také důsledkem toho, že povodí začalo už v roce 2013 hladinu výrazně snižovat kvůli opravám a přípravám na několikrát odloženou rekonstrukci přehrady, která začala v září.  

  • Šance - 22 procent zásobního prostoru (pokud nepřijdou větší srážky, voda vystačí na 4 měsíce)
  • Morávka - 33 procent (zásoba na 4 měsíce)
  • Žermanice - 38 procent (zásoba na 5 měsíců)
  • Těrlicko - 59 procent (zásoba na 5 měsíců)
  • Slezská Harta - 79 procent, Kružberk - 77 procent (zásoba na 3 roky) 

Mluvčí Severomoravských vodáren a kanalizací Marek Síbrt řekl, že společnost musela omezit čerpání z Šance výrazně. „Snižování odběru začalo v polovině září z 950 litrů za sekundu na 800 litrů. V současnosti jsme se dostali na 550 sekundových litrů,“ uvedl Síbrt.

Vodárny snížily odběr téměř o polovinu

Vodu pro domácnosti nahrazuje společnost větším čerpáním z přehrady Kružberk v Jeseníkách. „Vodu z Kružberku čerpáme do úpravny Podhradí u Vítkova, odkud putuje do čerpací stanice v Lískovci a pak do domácností hlavně na Havířovsku,“ řekl Síbrt. Dodal, že čerpací stanice v Lískovci u Frýdku-Místku kvůli tomu zvýšila výkon z deseti až dvanácti na osmnáct hodin denně. 

V případě, že přehrada bude nakonec bez vody, jsou vodárny podle něho schopné i takovou situaci zvládnout, aniž by to pocítily domácnosti. „Podstatně horší by bylo, že kdyby došla voda v Kružberku,“ uvedl. Tam je podle Čestmíra Vlčka vody dost ještě na tři roky. A podobný stav je ve Slezské Hartě.

Omezení platí i pro přehradu Žermanice

Kromě přehrady Šance omezil správce povodí čerpání vody z přehrady Žermanice, kde je naplněno jen osmatřicet procent zásobního prostoru. Průmyslové podniky ArcelorMittal Ostrava a Biocel Paskov musely snížit odběr zhruba na polovinu.  „Náhradní čerpání má huť zajištěno z řeky Ostravice, Biocel z přehrady Olešná,“ uvedl Vlček. 

Reportáž: Nedostatek vody v Moravskoslezském kraji

Pokud nenapadne větší množství srážek, Severoravské vodárny a kanalizace budou zřejmě muset omezit i odběr pitné vody z přehrady Morávka, která je naplněna jen z třiatřiceti procent.

Málo vody mají také beskydské obce

Nedostatek vody mají také některé beskydské obce. Tři měsíce neteče voda z kohoutků lidem v Bukovci, kde vyschly tamní zdroje. S láhvemi a kanystry musí chodit asi sto lidí pro pitnou vodu do kontejnerů, které zajišťuje obec. Radnice chce situaci vyřešit hloubením vrtů.

Podobné to bylo donedávna v nedaleké Bystřici nad Olší a Vendryni. „Tam jsme problémy s místními zdroji vyřešili v září zprovozněním nové čerpací stanice u Bystřice, odkud obce zásobujeme vodou z centrálních zdrojů, konkrétně z Kružberku,“ sdělil Marek Síbrt.