Rodiče i žáci protestují proti sloučení škol v ostravském Jihu

Rodiče žáků základní školy Mitušova 8 v Ostravě-Hrabůvce protestují proti sloučení se sousední školou. Sepsali petici a posbírali na ni přes sedm set podpisů. Fúzi nedávno schválili radní.  Argumentují klesajícím počtem žáků a špatným stavem budovy, do které nechtějí investovat. S objektem mají navíc jiné plány.

Podle radních by se měly ostravské školy Mitušova 8 a Mitušova 16 částečně sloučit od září příštího roku. Do sousedství má přejít zhruba sto menších dětí z prvních až třetích ročníků, ty starší mají docházku dokončit ve staré budově.

Školu má nahradit domov důchodců

„Vybrali jsme tyto dvě školy, protože jsou v těsné blízkosti, takže si žáci nebudou muset zvykat na úplně nové prostředí. Druhým důvodem je špatný technický stav budovy Mitušova 8,“ informoval vedoucí odboru strategického rozvoje ostravského obvodu Jih Milan Stoch.

Do rekonstrukce nechce obvod investovat. Přestavbu v budoucnu plánuje, ale na stacionář a domov pro důchodce, kterých v obvodu přibývá.

Reportáž: Rodiče dětí z Ostravy-Jihu protestují proti sloučení škol

Rodiče a učitelé školy, která má nově vybavené učebny i opravené hřiště za stovky tisíc, to odmítají. Vadí jim, že s nimi o tom předtím nikdo nemluvil, obávají se navýšení počtu dětí ve třídách i o osud speciálních logopedických tříd, které tam fungují.

Definitivně rozhodnou zastupitelé

Ředitel druhé školy Martin Pail slibuje, že případný přesun proběhne citlivě. „Nechci, aby byl ve třídách velký počet žáků. Třídy by k nám přešly jako celek i s třídním učitelem tak, aby děti změnu co nejméně pocítily,“ uvedl ředitel Mitušovy 16.

Na stranu protestujících se přidal bývalý starosta Jihu Karel Sibinský. „Jde o účelové rozhodnutí. Chybí i provedení nějakého průzkumu, který by zrušení školy odůvodňoval,“ uvedl Sibinský. Definitivně mají o fúzi rozhodnout zastupitelé. Někteří rodiče chtějí jít na schůzi za školu bojovat.