Okříšky chtějí obchvat, sousedé nechtějí jeho přivaděč u domů

Události v regionech: Lidé z Petrovic nechtějí hned za humny silnici (zdroj: ČT24)

Obyvatelé i radnice obce Petrovice na Třebíčsku se obávají, že napojení připravovaného obchvatu sousedních Okříšek na průmyslovou zónu Petrovice zničí. Nová silnice má vést v blízkosti petrovických domů, což tamní obyvatelé nechtějí dopustit. Obyvatelé Okříšek i vysočinský krajský úřad však tvrdí, že jiná možnost není.

V územním plánu jsou rodinné domy, Kraj Vysočina ale chce na okraji Petrovic postavit silnici spojující okříšský obchvat s průmyslovou zónou. To ale Petrovičtí nechtějí připustit. „Za barákem mně povede gigant – most, který má 350 metrů,“ poznamenal David Malý, který žije na okraji obce. Se sousedy se na tom, že přivaděč k obchvatu nechce, shodne a stejný názor má i radnice.

Podle starosty Zdeňka Jeřábka skrývá stavba nové silnice mnoho rizik, výhody žádné nevidí. „Větší část silnice vůbec nekopíruje to, co bylo v územním plánu,“ dodal.

Kraj Vysočina argumentuje tím, že Okříšky leží na frekventované silnici mezi dvěma největšími městy Vysočiny Jihlavou a Třebíčí a potřebuje nutně obchvat. Bez napojení na průmyslovou zónu by ale kraj nesehnal peníze. Návrh jiné trasy, které předložily Petrovice, kraj odmítl, protože tím by se silnice dostala ještě blíže k jiné obci. „Mají ji namalovanou těsně vedle Krahulova, kdežto tady byl naplánován odstup asi 250 metrů od nejbližšího stavení,“ upozornil náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD).

Výhrady Petrovických odmítají také obyvatelé východního okraje Okříšek, kteří se ocitnou v podobné situaci jako lidé ze sousední obce. „Já to budu mít od domu blíž než 90 procent obyvatel Petrovic. Přesto se na to dívám tak, že to je potřeba,“ upozornil okříšský starosta Zdeněk Ryšavý (ČSSD).

Kvůli obchvatu Okříšek a jeho spojnici s průmyslovou zónou se čeká ještě řada složitých jednání. Všichni v Okříškách ale věří, že nebudou trvat dlouho, aby nevypršela lhůta pro čerpání dotací.