Pobočka Slezské univerzity v Krnově končí. Budovy jdou do dražby

Po šestnácti letech definitivně zavírá pobočka Slezské univerzity v Krnově. Komplex tří budov a pozemků, které nepotřebuje škola, město ani ministerstvo, půjde do dražby. Vyvolávací cena je sedm a půl milionu korun. Studenti se v areálu nikdy neučili, byly tam koleje a menza, Centrum celoživotního vzdělávání a školicí středisko pro státní správu. Část budov univerzita pronajímá, na příští rok už ale žádného nájemce nesehnala.

Původní vizi Slezské univerzity a radnice otevřít v Krnově fakultu a pozvednout a zkulturnit tím město, se nepodařilo naplnit. Studenti neměli moc zájem ani o bydlení na tamní koleji. Učili se tam jen posluchači Univerzity třetího věku. I Centrum celoživotního vzdělávání však univerzita přesunula do Opavy, kde má sídlo. A pro školicí středisko státní správy nezískala akreditaci.

Budovy nechce město ani ministerstvo

„Část areálu jsme přechodně pronajímali příspěvkové organizaci Harmonie, která ale mezitím rekonstruovala své vlastní zázemí. Další využití těchto objektů nepředpokládáme,“ potvrdila mluvčí Slezské univerzity Karin Martínková.

Areál bývalého textilního učiliště univerzita nabídla nejprve zpátky ministerstvu školství, od kterého ho získala v roce 1999. To ale nemá zájem, podobně se vyjádřilo město Krnov. „Nabídku nemovitostí jsme odmítli, protože pro ně nemáme využití,“ řekla mluvčí radnice Dita Círová. Vzhledem k tomu, že škola nesehnala ani nájemce, rozhodla se pro prodej ve veřejné aukci.

Pobočka Slezské univerzity v Krnově končí

„Provoz budov by byl pro univerzitu velkou ekonomickou zátěží. Jen účet za topení za loňskou mírnou zimu dosáhl kolem dvou set tisíc. Další peníze jsme platili za ostrahu, údržbu areálu a pozemků,“ řekla mluvčí univerzity. Dodala, že peníze, které škola získá z dražby, půjdou na rozvoj fakult v Opavě a v Karviné.

Peníze půjdou na rozvoj fakult v Opavě a Karviné

Slezská univerzita vznikla až po roce 1989. Roku 1990 byly založeny dvě fakulty - filozofická v Opavě a obchodně podnikatelská v Karviné, které se roku 1991 sloučily ve Slezskou univerzitu. Filozofická fakulta se od té doby rozrostla na Filozoficko-přírodovědeckou, přibyla Fakulta veřejných politik a Matematický ústav v Opavě. V současné době má kolem šesti tisíc studentů.