Šumičtí objevili své zapomenuté hrdiny, bratry ve službách RAF

Náhodný objev dvou neznámých hrdinů oslavují v Šumicích na Uherskobrodsku. Právě tam totiž před 2. světovou válkou bydleli dva bratři, kteří bojovali v řadách Britského královského letectva. Až do letoška o jejich osudu ve vesnici nikdo nevěděl. Bratry a další tři piloty od pondělí připomíná i pamětní deska v Kroměříži.

Svatopluk Bachůrek byl stíhačem u 312. perutě RAF. Zahynul v dubnu 1942 ve vodách kanálu La Manche poté, co ho sestřelil německý nepřítel. Jeho bratr Zdeněk až do svého těžkého zranění bojoval u 311. bombardovací perutě, poté působil jako instruktor.

Jejich zapomenuté osudy vypluly na světlo až sedmdesát let po válce. Oba se narodili v Kroměříži, kde mají od pondělka pamětní desku. Jako své bydliště ale bratři uváděli Šumice – malou obec nedaleko Uherského Brodu, kde bydleli jejich rodiče.

Důkazem je odvodní lístek z roku 1939. Přihlášku Svatopluka Bachůrka do československé zahraniční armády našli badatelé teprve nedávno. V dokumentu se poručík letectva přihlásil právě do vesnice na Slovácku.

O hrdinech nikdo nevěděl

Že mají Šumice své válečné hrdiny, v obci paradoxně téměř nikdo nevěděl. Přímá rodina už tam nežije, jediný zdroj informací tak je místní matrika. I ta potvrzuje, že mají Šumice hrdiny, na které mohou být místní pyšní. „Překvapilo to úplně všechny, ptal jsem se i pamětníků,“ potvrdil starosta Šumic Josef Jančář (nez.).

Pátrání v rodokmenech teprve začne. Stejně jako je v plánu dodatečný zápis do historické obecní kroniky. „Jak jsem se dívala na internetu, v Šumicích je spousta Bachůrků, kteří mohou být mí příbuzní,“ svěřila se dcera Zdeňka Bachůrka Věra Veverková, která dnes žije v Praze. „Táta i strejda byli vychovaní jako masarykovci od dědy, který byl neskutečně čestný a rovný. Pro něj bylo vlastenectví hrozně důležitá zásada. I nás vychovával v takovém duchu,“ dodala Veverková.

Hovoří dcera Zdeňka Bachůrka Věra Veverková (zdroj: ČT24)

Její otec Zdeněk Bachůrek po válce - stejně jako další západní letci - na růžích ustláno neměl, v roce 1950 ho z armády propustili. Zemřel před dvanácti lety v Praze, bylo mu 91 let.

Piloty připomíná deska

Od dalšího Dne válečných veteránů, který se ve světě slaví 11. listopadu, si mohou Šumice připomínat své vlastní hrdiny. Bratry Bachůrkovy, stejně jako další tři příslušníky RAF Miloslava Eugena Mikulíka, Karla Valacha a Ladislava Ševčíka připomíná nová pamětní deska v Kroměříži. O jejich osudech vypráví i výstava v Knihovně Kroměřížska, která potrvá do 27. listopadu.

Čeští a slovenští piloti se zapsali do historie Spojeného království zejména při slavné bitvě o Británii. Během ní nacisté utrpěli první významnou porážku ve druhé světové válce. Celkem za války působilo v Britském královském letectvu přibližně dva a půl tisíce československých pilotů, 493 z nich v bojích zahynulo. Z Kroměřížska odešlo v letech 1940 až 1945 k RAF 34 mužů.