K nehodám v Buchlovských kopcích dojedou sanitky dřív. Z nové základny

Nová výjezdová základna pro sanitky roste v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Z mapy Zlínského kraje tak zmizí další oblast, kam se pomoc k lidem dostávala v zákonném dvacetiminutovém limitu jen obtížně. Nové stanoviště záchranné služby by mohlo pomoci i při nehodách v Buchlovských kopcích, kde často dochází k těžkým zraněním.

Silnice I/50 se v mnohých průzkumech umisťuje na nechvalných předních místech mezi nejnebezpečnějšími v Česku. Konkrétně její úsek, který vede přes pohoří Chřiby, místně zvané i jako Buchlovské kopce.

Adrenalin v zákrutách kopcovité krajiny si sem jezdí užívat i motorkáři. Právě oni tvoří velkou část obětí vážných nehod, které se na zrádném úseku stávají. Ročně bývají těžkých kolizí až dvě desítky.

I to byl jeden z hlavních důvodů, proč se Zlínský kraj rozhodl zřídit v Buchlovicích nové stanoviště záchranné služby. Sanitky by tak u vážných nehod měly být do budoucna rychleji než dosud. „Výrazným způsobem se posouváme k rizikovým místům. Mám na mysli Buchlovské kopce, kde má hodnotu života každá desítka vteřin,“ doufá ředitel zlínské záchranky Josef Valenta.

Pomoc pro místní i turisty

A nejde jen o motocyklisty: celá oblast Chřibů je oblíbená turisty, v zimě se v regionu hojně lyžuje. Do oblíbeného lyžařského střediska Stupava to ke zraněnému obvykle trvá sanitce z Uherského Hradiště půl hodiny. Provozovatel věří, že dojezdový čas klesne na třetinu.

Třeba kvůli případům podobným tomu z minulé zimy, kdy volali sanitku k lyžaři se zlomeným kolenem a těžkým otřesem mozku. „Museli jsme ho držet tři, abychom ho udrželi, jaké měl křeče. Bylo to nepříjemné,“ vzpomíná na chvíle před příjezdem sanitky provozovatel střediska Stupava Lubomír Orel.

Reportáž o stanici záchranné služby v Buchlovicích (zdroj: ČT24)

„Stanice bude obsluhovat dalších víc než deset tisíc obyvatel, nejenom občany Buchlovic. Je to velice důležité, protože i v letním období tu máme několik tisíc turistů,“ dodal starosta Buchlovic Jiří Černý (ZVUK).

Bílá místa mizí z mapy

Výjezdová stanice v Buchlovicích má zatím podobu hrubé stavby. Vznikla na pozemku, který záchranářům zdarma poskytlo samo město. Stavba za zhruba sto milionů korun by měla začít sloužit v květnu příštího roku.

Buchlovice nejsou prvním ani posledním místem, kde se Zlínský kraj rozhodl posílit přítomnost záchranářů. Jen letos přibyly v kraji dvě nové výjezdové základny: lepší zázemí získali záchranáři v Rožnově pod Radhoštěm, úplně nová základna pak přibyla v Morkovicích – Slížanech. Do příštího podzimu by měla vzniknout ještě nová stanice v Suché Lozi. Ta by byla po buchlovické už 16. základnou záchranné služby v kraji.