Brno dalo veletrhy na týden k ledu, zastupitelé chtějí znát ocenění akcií

Zastupitelé Brna v úterý oproti plánu neschvalovali rozhodnutí o koupi většinového balíku akcií Veletrhů Brno. Chtějí vědět, jak byly akcie oceněny. Z městského rozpočtu má jít na transakci, kterou už schválila rada, 8,3 milionu eur, tedy zhruba 225 milionů korun. Zastupitelé kvůli veletrhům mimořádně zasednou 20. listopadu.

Další krok ke koupi většinového podílu ve společnosti Veletrhy Brno dnes brněnští zastupitelé neudělali. Chtějí znát přesné vyčíslení ceny 61 procent akcií, jež má město kupovat od německé společnosti Messe Düsseldorf GmbH.

Materiál o koupi podílu v brněnských veletrzích dnes zastupitelé pouze vzali na vědomí. „V pondělí 16. listopadu budou mít zastupitelé pracovní schůzku, kde nákup akcií důkladně proberou. Mimořádně pak zastupitelstvo zasedne 20. listopadu,“ řekl redaktor ČT Michal Cagala, který jednání sleduje.

Ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš o budoucnosti výstaviště (zdroj: ČT24)

Generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš odsun rozhodnutí vnímá jako potřebu opozice, která má dojem, že nemá dostatek informací. „Je nutné zastupitelům některé věci vysvětlovat. Až si to politici interně vydiskutují, tak věřím, že všichni pochopí, že koupě akcií je správný krok,“ řekl Kuliš.

Ředitel též vyvracel tvrzení, s nimiž vystupovali opoziční politici ohledně hospodaření výstaviště. „Firma je ekonomicky zdravá, za posledních šest let jsme ji zásadním způsobem oddlužili a splatili osm set milionů korun. Není ztrátová a má potřebnou likviditu,“ ujistil Kuliš s tím, že je nezbytné udržet nastavený obchodní model dalších osm let, aby se společnost podařilo zcela oddlužit.

Obchod skončí do konce roku

Kupní smlouvu a další dokumenty by zastupitelstvo schvalovalo v prosinci, obchod by se měl uzavřít do konce letošního roku. Brno v současnosti vlastní 34 procent akcií společnosti Veletrhy Brno, po dokončení transakce by mělo mít v držení 95 procent. Zbylý pětiprocentní podíl vlastní drobní akcionáři.

Pro město je klíčové, aby se v Brně podařilo udržet výstavnictví. „Letošní strojírenský veletrh potvrdil, že město se díky tomu oživí a na hlavní veletržní činnost jsou navázané další byznysy. Uvidíme, co bude se zbytným majetkem. Diskutuje se například o posunu tramvajové smyčky v Pisárkách, s hasiči hovoříme o uvolnění části pozemku pro ně, protože současné podmínky už nevyhovují standardům. Rozhodně ale nebudeme mít k areálu developerský přístup,“ ujistil už dříve primátor Petr Vokřál (ANO).

Ředitel Kuliš také zmínil, že se společnost nebrání většímu počtu koncertů či veřejných akcí, které jsou obchodně úspěšné a prostory výstaviště jsou pro ně vhodné. Zároveň chce rozvíjet výstavnictví a kongresové podnikání.