Co se nepostaví do silvestra, Brusel už nezaplatí

Události v regionech: Města finišují s projekty placenými z ROPu (zdroj: ČT24)

Města a firmy mají poslední týdny na dokončení projektů placených z evropských peněz. Končí totiž regionální operační programy, takzvané ROPy. Co příjemci nestihnou do konce roku, jim už Brusel neproplatí. Na severozápadě Čech přitom není hotových ještě přes 150 projektů.

Dotační program ROP Severozápad kvůli skandálům rok a půl stál. Města se bála pustit do schválených projektů. Nebylo totiž jisté, že peníze ještě někdy dostanou. Proto začali později a teď spěchají. Co příjemci dotací stihnou postavit do silvestra, to jim Brusel ještě zaplatí. Každou další položenou cihlu nebo metr cyklostezky po tomto datu ale hradí každý sám.

Například Děčín termín stihl a opravil domov důchodců. Ústí nad Labem ale nový odbavovací systém pro cestující městské hromadné dopravy nemá a skoro 50 milionů tak bude muset zaplatit samo. Ústecký kraj zase nestihne dokončit cyklostezku u Chomutova za 30 milionů.

Podle ředitelky ROP Severozápad Jany Havlicové ale většina příjemců nakonec projekty včas dokončí. Některým dotační úředníci umožnili posun dokončení o týdny až těsně ke konci roku. V lednu už ale mohou jen vyřizovat papíry.

Protože program v minulosti stál, rozdělil v posledních dvou letech narychlo rekordní množství peněz – skoro šest miliard korun.

Místo ROPů bude IROP

Jak v Událostech v regionech uvedl náměstek pro řízení sekce evropských programů z ministerstva pro místní rozvoj Zdeněk Semorád, nový Integrovaný regionální operační program (IROP), který dosavadní ROPy nahradí, bude mít pobočky v každém krajském městě.

„Bohužel už nebude možné financovat například veřejná prostranství ve městech. Na druhou stranu zůstává podpora například cyklostezek, dopravní obslužnosti a vybraných kulturních památek,“ uvedl Semorád.

IROP bude podle něj poměrně široký, takže z něj bude možné získat peníze i na vzdělávání, a to od mateřských škol až po střední školy. Dále bude financovat sociální služby, sociální bydlení, ale i podporu kultury nebo u obcí s rozšířenou působností územní plánování.