Hodonín má nové vedení, v Brně chystají revizi koaliční smlouvy

Hodonínské zastupitelstvo schválilo nové vedení v čele města, o vládu přišli komunisté a část ANO. Jednání o osudu dosavadní koalice vrcholí i na brněnském magistrátu. Od minulého týdne politiky rozděluje spor o odvolání radního Tomáše Kratochvíla, nyní už bývalého člena hnutí ANO. Zastupitelé ho podle původního přání ANO měli odvolat už na úterním jednání. Proti ale byli lidovci, s řešením bodu proto nakonec nikdo nepřišel.

Po týdnu jednání má Hodonín novou koalici. Z té původní v ní zůstává Změna a část zastupitelů za ANO, které doplnila ČSSD a uskupení Pozitivně pro Hodonín (lidovci a Konzervativní strana). Novým starostou je Milan Lúčka za ANO, který nahradil odvolanou stranickou kolegyni Milanu Grauovou.

Nová koalice má v zastupitelstvu pohodlnou většinu. Nového starostu podpořilo 18 lidí, ruku pro něj kromě koaličních partnerů zvedl i jeden opoziční zastupitel. Zvoleni byli také tři místostarostové.

Novým starostou Hodonína se stal Milan Lúčka (ANO) (zdroj: ČT24)

Jedná se i v Brně

Jednání o osudu koalice pokračují i v Brně. Její budoucnost řešilo v pondělí nejvyšší vedení města přes tři hodiny v kanceláři primátora. Nyní probíhají jednání o možných úpravách koaliční smlouvy, které navrhuje primátor Petr Vokřál (ANO). „Dohodli jsme se na tom s koaličními partnery, jen lidovci si vyžádali více času na promyšlení celé záležitosti,“ uvedl Vokřál. Podle primátorovy náměstkyně Kláry Liptákové (KDU-ČSL) by mělo být jasno do dvou týdnů.

Události: Potíže řeší i koalice v Opavě a Hodoníně (zdroj: ČT24)

Největším úskalím je pro brněnskou koalici jedno jméno: Tomáš Kratochvíl. Toho chce z funkce radního odvolat hnutí ANO, za které byl zvolen. Hnutí jej před týdnem ze svých řad vyloučilo. Stalo se tak kvůli jeho údajnému klientelismu a pomalému postupu ve spojování městských firem. Hovoří se ale i o možných vnitrostranických neshodách s náměstkem Richardem Mrázkem (ANO). „Dlouhodobě se říká, že máme s panem Mrázkem odlišné názory na věci uvnitř hnutí. Já s tím musím souhlasit,“ uvedl Tomáš Kratochvíl. Mrázek to naopak popírá.

Radního vyzval k rezignaci i brněnský primátor, přesto Kratochvíl odstoupit odmítá. Podle svých slov nevidí důvod, proč by měl rezignovat.

Radní Tomáš Kratochvíl (ANO) hostem Událostí v regionech (zdroj: ČT24)

Kratochvíl má na starosti městské firmy, které měl postupně seskupit do holdingu, a zvýšit tak efektivitu jejich práce. Někteří členové hnutí však hodnotili jeho práci jako pomalou a spatřovali v ní další problémy. Navíc ANO slibovalo, že se zasadí o to, aby v orgánech městských firem nebylo tolik politiků jako nyní, což se dosud do značné míry nestalo.

Politolog Stanislav Balík hovoří o problému hnutí ANO (zdroj: ČT24)

Na odvolání nemá koalice jednotný názor

Proti odvolání Kratochvíla jsou lidovci a zelení. Podle nich z koaliční smlouvy vyplývá, že se žádný člen koalice nebude podílet na odvolání jiného člena. Primátor už dříve uvedl, že by mohla pomoci právě úprava koaliční smlouvy.

Změnu navrhovali i zelení. Náměstek primátora Martin Ander (SZ) upozornil na to, že jedním odvoláním bez obnovy koaliční smlouvy by situace nemusela skončit a mohlo by nastat další odvolávání radních, stejně jako v Praze.

Výměnu radního kvůli nespokojenosti bez problémů podpoří Žít Brno. Naopak lidovci zastávají názor, že by se neměli podílet na personálních změnách v řadách koaličního partnera. „Pana Kratochvíla odvolávat nechceme a z lidské stránky se nám to nelíbí, ale je nám jasné, že v radě nemůže donekonečna sedět člověk, který nikoho nezastupuje. Musíme si vše vyřešit vnitrostranicky,“ řekla Liptáková s tím, že s lidovci Kratochvíl spolupracoval vždy korektně.

Klára Liptáková (KDU-ČSL) hovoří o situaci v koalici (zdroj: ČT24)

Přestože minulý týden právě lidovci schválili usnesení, že mohou začít vyjednávat o nové koalici s ostatními stranami, podle Liptákové koalici rozbít nechtějí. „Nemáme zájem koalici rozbíjet. Nicméně tahle situace je závažná. Budeme se také ptát rozhodčích orgánů rady, zda je smlouva platná, když chybí jeden z jejích signatářů a člen rady,“ dodala.

Ve hře byl podle informací České televize také vstup páté strany do koalice - TOP 09. Nového partnera ale lidovci odmítli. „Třicítková koalice je zcela běžně funkční projekt a nevidíme důvod přibírat někoho dalšího,“ uzavřela Liptáková.

  • ANO má mezi 55 zastupiteli 13 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL shodně po sedmi, ODS pět a KSČM, TOP 09 a SZ mají po čtyřech zastupitelích.

Nepřehlednou situaci nerozmotalo ani úterní jednání zastupitelstva, strany si v pondělí slíbily, že tam koaliční spory řešit nebudou. Hnutí ANO chce přesto odvolat Tomáše Kratochvíla z rady do měsíce.

Spor opavské buňky ANO rozložil místní koalici

Spory v opavské organizaci hnutí ANO rozložily stávající koalici řídící magistrát, proto tam už začal proces vzniku úplně nové. Proti sobě stojí dva představitelé hnutí - primátor Martin Víteček a jeho náměstkyně Simona Bierhausová. Oba tvrdí, že jsou legitimní pokračovatelé opavského ANO. Oba také věří, že v nejbližších dnech získají společně s partnery v devětatřicetičlenném zastupitelstvu většinu. Oba navíc chtějí obsadit primátorské křeslo.