Hodonín převezme nová koalice, o vládu přišli komunisté a část ANO

Po týdnu jednání má Hodonín novou koalici. Z té původní v ní zůstává Změna a část zastupitelů za ANO, které doplnila ČSSD a uskupení Pozitivně pro Hodonín, které tvoří lidovci a Konzervativní strana. Nový starosta bude opět z ANO, odvolanou Milanu Grauovou ale nahradí předseda městské organizace Milan Lúčka.

Dosavadní koalice ANO, KSČM a Změny se rozpadla počátkem týdne, v úterý zastupitelé odvolali starostku Grauovou a také dva ze tří místostarostů – Vojtěcha Salajku (ANO) a Jána Láhvičku (KSČM). Z vedení města tak ve funkci zůstal pouze třetí místostarosta Vítězslav Krabička (Změna). Po dalším zasedání zastupitelů by se ale měl do starostenského křesla usadit Milan Lúčka.

„Koalici jsme si dohodli dnes na večerní schůzce. Vše se potvrdí v úterý na
zastupitelstvu,“ uvedl zastupitel Ladislav Ambrozek (KDU-ČSL).

Nová koalice bude mít v zastupitelstvu pohodlnou většinu i přesto, že ji zřejmě nepodpoří tři zastupitelé za ANO – odvolaná starostka a místostarosta a zastupitel Roman Filip. Zbylých pět členů ANO spolu se Změnou, ČSSD, KDU-ČSL a Konzervativní stranou budou mít 17 hlasů z 31. V opozici bude kromě části zastupitelů ANO a komunistů také Hnutí nezávislých a Strana svobodných občanů.

Hlasování o odvolání starostky vyvolali právě svobodní, podle kterých Milana Grauová špatně komunikovala a zaměstnanci městského úřadu z ní měli strach. Starostka naopak hovořila o pnutí v hodonínském ANO a mocenských ambicích některých členů hnutí.

V Hodoníně nejsou změny koalic ničím výjimečným: V minulém volebním období se koalice rozpadla čtyřikrát, přičemž se vystřídali tři starostové. Prvním byl Jiří Mráka (ČSSD), kterého později nahradil Igor Taptič (Nezávislí). Jeho pak vystřídala Grauová, jež kvůli přijetí pozice starostky odešla z ODS. V čele města byla od května 2013. V loňských volbách kandidovala za hnutí ANO. Zastupitelé ji zvolili starostkou 25. listopadu.