Referendum o hazardu obyvatele Miroslavi nezajímalo

Obyvatelé jihomoravské Miroslavi hlasovali o zákazu hazardu. Naprostá většina z nich však do volební místnosti nepřišla. S účastí 14 procent je referendum neplatné.

Referendum probíhalo ve třítisícovém městě na Znojemsku pouze v sobotu. Během osmi hodin přišlo 14 procent místních voličů. Naprostá většina z nich hlasovala pro zákaz hazardu, na který se radnice občanů dotazovala.

Starosta Roman Volf (ČSSD) nyní seznámí s výsledky zastupitele. Za zásadní vzkaz nepovažuje názor lidí, kteří hlasovali, ale spíš mizivou účast. „Možná nízká účast svědčí o tom, že to (hazard) většina lidí v Miroslavi a místní části Kašenec za zásadní problém nepovažuje,“ uvedl.

Aleš Bednařík ze sdružení Miroslav proti hazardu je naopak přesvědčen, že se problematika hazardu díky referendu začíná v Miroslavi dostávat do povědomí. „Téma se dostalo do povědomí lidí, nebojí se mluvit o případech ze svých rodin,“ podotkl. Podle aktivistů dělá samotná miroslavská radnice proti hazardu málo.

Referendum je ovšem neplatné. Podle zákona o místním referendu by k uznání bylo potřeba, aby hlasovalo alespoň 35 procent voličů. Podobně skončilo i mnoho dalších obdobných hlasování na jiných místech. Například letos ve Zlíně přišla ještě menší část voličů než v Miroslavi, loni skončila neúspěchem referenda o hazardu v Olomouci, několika pražských městských částech či Znojmě.