Vzácné olomoucké kašny jsou připravené přečkat mrazy

Olomouc je známá krásnými kašnami. Je jich tam pětadvacet, z toho šest barokních, které jsou evropským unikátem. Před zimou je pracovníci technických služeb musí vždy vypustit a „zazimovat“. Jako poslední letos připravili na zimní období nejmladší Arionovu kašnu na Horním náměstí, kterou navrhl sochař Ivan Theimer.

Také olomoucká Arionova kašna je už bez vody. Pracovníci technických služeb sestoupili pod povrch Horního náměstí, odpojili koloběh vody, vodu z nádrže vypustili a nádrž vyčistili. Kdyby voda zamrzla, mohla by se kašna poškodit.

Generální opravou prošla Caesarova kašna

„Další kontrola a údržba pak proběhne na jaře. Každoročně vytipujeme jednu z kašen, které se věnujeme důkladněji,“ uvedl náměstek primátora Olomouce Pavel Urbášek z ČSSD. Letos město investovalo do generální opravy barokní Caesarovy kašny.

Zazimování olomouckých kašen (zdroj: ČT24)

Zatímco Arionovu kašnu z roku 2002 údržbáři vypustili a vyčistili během jednoho dopoledne, památkově chráněný soubor barokních kašen je mnohem větší oříšek. „Problém je, že těsnost nádrží můžeme ověřit jen tím, že je napustíme. Teprve pak zjistíme, kde tečou. Třeba Merkurova kašna nám teče dnem,“ řekl kameník a restaurátor Ladislav Werkmann.

Nádržím škodí chlorovaná voda

Vedle větších oprav a utěsňování stěn nádrží restaurátoři čistí kašny na podzim a na jaře od biologických nánosů a prachu. Největší škody podle nich dělá chlorovaná voda. A problémem jsou také lidé, kteří, ač je to zakázáno, se rádi v létě v kašnách koupou, a to třeba i se psy.  „I lidé pravidelně způsobí nějaké drobné škody, to ale patří k věci,“ míní Werkmann.

Po špatných zkušenostech z minulých Silvestrů, kdy byly kašny ověšeny rozjařenými lidmi, město na konci roku chrání tyto cenné stavby v centru města speciálními konstrukcemi.

Caesarova kašna v Olomouci
Zdroj: Petr Švancara/ČTK