Židenice vyjdou vstříc pejskařům. Zbudují tříhektarový výběh

V Brně-Židenicích vzniknou další výběhy pro psy. Právě v této části města žije čtyřnohých mazlíčků vůbec nejvíc. Jeden z výběhů vznikne na ploše zhruba tří hektarů za židenickým hřbitovem. Radnice tam chce upravit pozemek, který už roky zarůstá.

Když jde Aleš Tichý v brněnských Židenicích venčit svou fenku Lady, má na výběr jen dvě místa, kde ji smí nechat volně běhat. Výběhy jsou navíc zanedbané. „Chtělo by to spravit, dát tady víc hraček pro psy, další lavičky,“ doporučil Tichý.

Podobně jsou na tom i další majitelé psů. Výběhů je v celém Brně jen několik desítek. Židenická radnice jich teď chce na svém území víc. Nový a mnohem větší výběh začne vznikat třeba na svahu u židenického hřbitova, a to už během letošní zimy. Další přibude v Krokově ulici.

Židenický místostarosta Petr Kunc (TOP 09) o úklidu po psech (zdroj: ČT24)

Právě v Židenicích žije zhruba 1500 psů, což je vzhledem k rozloze nejvíc ze všech brněnských částí. Radnice se tak potýká i s větším množstvím psích výkalů v ulicích. Na jejich sbírání má radnice speciální vysavač za šedesát tisíc korun. Jenže se na něj práší ve sklepě. „V tuto chvíli nemáme osoby, které by ho mohly obsluhovat, Ta mzda, kterou by za to člověk dostal, je jenom nepatrně vyšší, než podpora v nezaměstnanosti,“ vysvětlil místostarosta Židenic Petr Kunc (TOP 09).

Úklid tak zůstává hlavně na majitelích psů. Radnice se proto snaží myslet alespoň na ně. „Už se mi stalo, že jsem u sebe neměl sáčky. Líbilo se mi, když na ulici jsou různé stojany se sáčky,“ řekl Tichý.

Podle místostarosty Petra Kunce se úklidová četa snaží zásobníky v parcích pravidelně doplňovat. A několik desítek stojanů umístí i do nového výběhu. Ten se začne rýsovat už za pár týdnů.