Dětem se na bruslení v Černošicích udělalo nevolno, případ řeší policie

Dvěma desítkám dětí se udělalo nevolno na zimním stadionu v Černošicích u Prahy, kam se ve čtvrtek vydaly se školou bruslit. Lékaři u nich podle policie nic nezjistili, pouze jedno si nechali na pozorování. Podle hasičů se ale do budovy dostal oxid uhelnatý, zřejmě z okolních domů, které topily tuhými palivy. Policie nyní zjišťuje, zda nešlo o trestný čin.

Na stadionu bruslilo asi 60 dětí, které přijely z nedalekých Řevnic. „Některým se začalo špatně dýchat, proto následně rodiče vyhledali lékaře. Jednalo se o 21 dětí, žádné kromě jednoho nebylo hospitalizováno. To jedno tam zůstalo spíše na pozorování,“ sdělila policejní mluvčí Jana Dětská. Podle ředitelky řevnické základní školy Simony Škaloudové však byly hospitalizovány celkem tři děti.

„Synovi se špatně dýchalo, večer se to zhoršilo. Nemohl dýchat, odkašlat,“ uvedla matka jednoho ze školáků. Ráno podle ní chlapcovy problémy pokračovaly. „Když jsem volala do Motola, tak mě už rovnou přepojovali na lékaře, věděli, o co jde, a říkali, že tam bylo v noci možná 15 dětí, které tam přijely na pohotovost,“ dodala. Lékař motolské nemocnice jí prý řekl, že syn musí být v klidu a problémy by měly postupně odeznít.

Podle předsedy Sportovního klubu Černošice Martina Jůzka není příčina známá. Mezi rodiči se šířila informace, že se školáci nadýchali čpavku. Hasiči podle mluvčího Jaroslava Gabriela žádnou koncentraci čpavku na stadionu nezjistili. Upozornil však, že tam byli přivoláni se zpožděním. „To byla informace z lékařské zprávy jednoho chlapce, že šlo pravděpodobně o poleptání čpavkem, ale není to prokazatelné,“ dodala Škaloudová.

Zplodiny z okolních domů, nebo chlor z ledu?

Jůzek poukázal na to, že na únik čpavku upozorňuje signalizační zařízení, které by se hned spustilo, a stadion by musel být evakuován. Jednou z možností podle něj je, že se kvůli silné inverzi v budově nahromadil špatný vzduch, který pak dětem způsobil dýchací potíže. Hasiči naměřili na stadionu velmi malou koncentraci oxidu uhelnatého.

„Závěr byl ten, že se tam pravděpodobně vlivem inverze dostaly zplodiny z okolních domů, kde topili tuhými palivy, nebo druhá možnost je nějaký stroj uvnitř haly, ale to není tolik pravděpodobná alternativa,“ uvedl Gabriel.

Ke starostovi Filipu Kořínkovi se dostala i informace, že problémy mohly vzniknout při technologické přestávce, kterou stadion využil k úpravě ledové plochy. „Dvakrát byl led seřezán a polit čerstvou vodou, která následně zmrzne. A protože stadion používá vodu z normálního vodovodního systému, tak ta voda obsahuje chlor,“ uvedl starosta s odvoláním na informace, že problémy mohla dětem způsobit i vyšší koncentrace chloru.

Předseda Sportovního klubu Jůzek to ale označil za spekulaci. Poukázal na to, že podobně se plocha upravuje devětkrát denně. „Při každé úpravě se na ledovou plochu nanese 800 až 900 litrů vody a shrabe se rozbruslený sníh,“ řekl. Podle Jůzka by mělo být na stadionu provedeno ještě jedno kontrolní měření. Provoz ale podle něj nebyl přerušen, děti v pátek na stadionu normálně bruslily.