Policisté zpacifikovali agresivního pacienta psychiatrie, po zákroku zemřel

Krátce po policejním zákroku zemřel v olomoucké fakultní nemocnici agresivní pacient. Policisté byli na místo přivoláni v noci na pátek kvůli nezvladatelnosti psychicky nemocného muže, který napadal sanitáře a demoloval nemocniční zařízení. Zda mužova smrt souvisí se zásahem policistů nebo s jeho zdravotním stavem nyní vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta byl muž přijat ve čtvrtek večer na kliniku psychiatrie, jeho duševní zdravotní stav se během noci zhoršil.

„Demoloval vybavení kliniky a zranil sanitáře, který se jej pokoušel uklidnit. Ani členům ostrahy Fakultní nemocnice Olomouc se pak nepodařilo muže zpacifikovat, přivolali jsme tedy na pomoc policii,“ uvedl mluvčí.

Ve snaze schizofrenního pacienta zklidnit proti němu policisté zakročili. „Přivolaní policisté ho museli zklidnit a při zákroku použili donucovací prostředky,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Policistům se agresivního muže mělo údajně podařit zpacfikovat až díky použití elektrického paralyzéru. Pacient však ještě po tomto zákroku žil. Následně mu měla být lékařem podána zklidňující injekce a až teprve poté muž zemřel.

Příčinu smrti určí soudní pitva

Co přesně jeho smrti předcházelo, však nechce policie ani zástupci nemocnice s ohledem na vyšetřování komentovat. Případ si již převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Příčinu smrti by měla definitivně určit nařízená soudní pitva.

„Mohu potvrdit, že případ z Fakultní nemocnice Olomouc převzali na místě pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů. V současné době probíhá vyšetřování,“ potvrdila mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Podle mluvčího fakultní nemocnice Havrlanta během této události nikdo další ze zaměstnanců nemocnice ani z řad pacientů zraněn nebyl.