Meteorologové vyhlásili smogovou situaci v Praze a na Moravě

Meteorologové v noci vyhlásili smogovou situaci v Praze, Brně, Olomouckém a Zlínském kraji a části Moravskoslezského kraje. Důvodem jsou zvýšené koncentrace polétavého prachu. Skončila naopak výstraha pro Ústecký kraj, kde obyvatele od čtvrtečního odpoledne trápil oxid siřičitý.

  • Pro PM10 platí denní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Překračování limitu je tolerováno maximálně 35 dní v roce. Například na Ostravsku bývá překračován sto i více dní. 
  • Pro PM2,5 nejsou v Česku stanoveny hodinové nebo denní koncentrace, pouze průměrná roční povolená hodnota – 25 mikrogramů na metr krychlový. Podle Světové zdravotnické organizace je bezpečná hodnota do 10 mikrogramů.
  • Největšími zdroji atmosférického aerosolu jsou především vysokopecní spalovací procesy, cementárny, vápenky, lomy, těžba, doprava atd.

Lidé s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, ale také starší lidé a malé děti by se měli venku zdržet zvýšené fyzické zátěže. Český hydrometeorologický ústav také žádá řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, protože emise z automobilů se podílejí na zvýšených koncentracích prachových částic i oxidu dusičitého. 

Aktuální stav ovzduší můžete sledovat na mapě ČHMÚ

  • Smogová situace se vyhlašuje poté, co na některých stanicích je dva dny po sobě naměřen čtyřiadvacetihodinový průměr polétavého prachu převyšující hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový. Limit je 50 mikrogramů na metr krychlový.

V Olomouckém kraji polétavý prach překračuje dvojnásobně limity

V Olomouckém kraji překračuje koncentrace polétavého prachu na většině stanic dvojnásobně hodnoty. Týká se to Přerova, Prostějova i Olomouce. Meteorologové vyhlásili v noci v Olomouckém kraji smogovou situaci. V Přerově hodinové koncentrace překročily v noci limit až trojnásobně, v Olomouci to byly až čtyřnásobné hodnoty.

V Moravskoslezském kraji platí smogová situace

V Moravskoslezském kraji platí smogová situace pro Ostravu, Karvinou a Frýdek-Místek bez Třinecka. Ve Věřňovicích na Karvinsku byl ráno imisní limit překonán více než čtyřnásobně, když stanice vykazovala hodnotu 217 mikrogramů na metr krychlový. Mezní hranice je přitom 50 mikrogramů na metr krychlový.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kvůli prachu vyhlásili meteorologové v Brně smogovou situaci

Kvůli zvýšené koncentraci polétavého prachu vyhlásili meteorologové smogovou situaci v brněnské aglomeraci. Na některých stanicích překročil čtyřiadvacetihodinový klouzavý průměr prahovou hodnotu 100 mikrogramů na metr čtvereční, a to ve dvou po sobě následujících dnech. Smogová situace platí do odvolání.

O smogové situaci v Brně hovoří Robert Skeřil z ČHMÚ (zdroj: ČT24)

Ve Zlínském kraji polétavý prach překračuje dvojnásobně limity

Ve Zlínském kraji lidem překračují denní koncentrace polétavého prachu dvojnásobně limit. Meteorologové proto vyhlásili v regionu smogovou situaci. V Otrokovicích bylo ve čtvrtek v 18:00 naměřeno 124 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový a v Uherském Hradišti 121 mikrogramů. V pátek ráno na obou místech hodnoty mírně klesly, v Otrokovicích na 110,5 a v Uherském Hradišti na 91,1 mikrogramu. Ve Valašském Meziříčí bylo nejvíce, 100,5 mikrogramu, naměřeno ve čtvrtek.

Smogová situace kvůli polétavému prachu je od čtvrtka vyhlášená také ve Středočeském, Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

  • astma
  • častější onemocnění dýchacích cest u dětí
  • plicní choroby
  • rakovinu plic