Průtahy soudního řízení bez trestu. Na vině je přetíženost soudkyně

Za průtahy v patnácti soudních řízeních žádný trest. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) upustil od potrestání soudkyně Lenky Zapletalové. Za chyby, které způsobily zdržení několika případů, totiž podle něj mohlo její neúměrné pracovní vytížení.

Soudkyně obchodního úseku brněnského krajského soudu zvládla za pět let vyřídit zhruba patnáct set případů. U patnácti z nich se ale objevilo podezření ze zbytečných průtahů a skončila proto před kárným soudem.

Senát ve třech případech skutečně provinění našel, trest ale nevynesl. Uznal totiž, že se na soudkyni navalilo až příliš práce. Při rozhodování stovek spisů už bylo snadné udělat chybu. „Byli jsme zproštěni ne proto, že by tam nebyly průtahy, ale proto, že jsme je nezavinili, že vlastně ten černý Petr má v ruce státní správa,“ okomentoval rozhodnutí obhájce Lenky Zapletalové Jaroslav Brož.

Jihomoravské justici chybí soudci

Kárnou žalobu podal předseda krajského soudu Milan Bořek. Jako předseda soudu v případě zjištění průtahů kárnou žalobu podat musí. Sám přitom ví, že soudci mají práce moc. „Nebylo to tak, že by mně bylo příjemně po těle. Samozřejmě se snažím, protože jsem v dvojjediném postavení jako předseda soudu a jako soudce, postupovat férově,“ okomentoval situaci předseda Krajského soudu v Brně Milan Bořek

Dodal, že výsledek kárného řízení je signálem a důvodem k tomu, aby jihomoravská justice byla v nějaké dohledné době posilněna tak, aby opět začala běžet. Jihomoravské soudy totiž patří mezi nejvytíženější v zemi.

Dlouhodobě proto požadují více soudců i více odborného personálu. Letos je ministerstvo vyslyšelo a jihomoravské okresní soudy posílí osm nových soudců. Pokud justiční posily dorazí i příští rok, směřovat prý budou právě i na obchodní úsek krajského soudu.