Soud zrušil 25milionovou pokutu za nákup railjetů. Peníze se vrátí ČD

Pokutu 25 milionů pro České dráhy (ČD) zrušil brněnský krajský soud. Tu jim udělil antimonopolní úřad za porušení zákona o veřejných zakázkách. ČD už sankci za nákup vlaků Railjet zaplatily, a nyní tak mají peníze získat zpět. Případ se také vrací k dalšímu projednání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Původně chtěly ČD koupit šestnáct railjetů, pak se ale rozhodly pro nákup patnácti souprav. Ty ale měly jiné parametry než v původní zakázce. Podle ÚOHS proto dopravce porušil zákon, když změnu požadavku zadal v řízení bez otevřeného výběrového řízení.

Dráhy argumentovaly, že jen rozšířily rozsah původní zakázky a tu pak zadaly ve zjednodušeném řízení bez soutěže. Jenže ÚOHS má jiný názor. Podmínky se podle něj natolik změnily, že šlo v podstatě o novou zakázku.

„O dodatečné dodávky nejde, neboť původní zakázka zněla na 16 sedmivozových souprav, zatímco v přezkoumávané zakázce to je 15 souprav, z toho 7 sedmivozových a 8 osmivozových, které se navíc významně odlišují od specifikace původních souprav,“ uvedl už dříve mluvčí úřadu Petr Rafaj.

Soudní jednání sledovala Barbora Měchurová (zdroj: ČT24)

U soudu se dlouho řešily technické detaily nákupu nových vlaků. Ten pak vyhodnotil, že úřad uvedené podstatné změny v zakázce neprokázal. Přiklonil se také k argumentaci ČD, že změny nebyly natolik velké, aby muselo být vypsáno nové výběrové řízení. 

Antimonopolní úřad nyní čeká na písemné vyhotovení rozsudku. Podle mluvčího ÚOHS Martina Švandy ale úřad téměř jistě podá kasační stížnost.

Uhrazená pokuta se ČD vrátí

Úřad proto uložil státní firmě zaplatit pokutu ve výši 25 milionů. Tu dopravce uhradil a podal proti rozhodnutí správní žalobu, aniž by požádal o odkladný účinek placení pokuty, a mohl ji tak případně uhradit až po rozhodnutí soudu. Nyní se peníze ČD vrátí.

Dosud Český dopravce koupil od firmy Siemens zatím sedm souprav za zhruba 100 milionů eur (2,7 miliardy korun).

Railjety jezdí v Česku už rok a půl

První souprava rychlovlaku Railjet vyjela ve zkušebním provozu loni 6. května na trase z Prahy do Břeclavi. Od poloviny loňského června ČD nasadily nové vozy na lince do Rakouska. Ta by měla být railjety plně vybavená od prosince letošního roku, až dopravce obdrží od výrobce všechny soupravy.

Vlaky mohou jet maximální rychlostí 230 kilometrů v hodině, což ale v ČR není možné, rychlíky zde smí jezdit maximálně 160 kilometrů za hodinu. Kromě sedmi objednaných souprav chystal bývalý management drah nákup dalších osmi vlaků za 2,8 miliardy korun. Tyto soupravy měly být nasazeny z Prahy do Bratislavy a Budapešti. Nákup druhé vlny rychlovlaků vedení firmy loni zastavilo.