Pražské ANO: Budeme jednat se všemi potenciálními partnery, s TOP 09 ne

Pražské krajské předsednictvo hnutí ANO se v návaznosti na krizi na pražském magistrátu rozhodlo dále jednat se všemi potenciálními koaličními partnery. Rozhodně ale hnutí nehodlá spolupracovat s TOP 09. „Krajské předsednictvo doporučilo jednat s ostatními koaličními stranami, ale bez TOP 09,“ řekl radní Radek Lacko (ANO). Vedení pražského ANO chce, aby vyjednávači do 13. listopadu přinesli výsledky koaličních rozhovorů s Trojkoalicí.

ANO a ČSSD v pondělí podepsaly společnou deklaraci, v níž uvedly, co chtějí do budoucna požadovat. S devíti body již v průběhu týdne seznámily Trojkoalici. Deklarace byla reakcí na páteční jednání zástupců koalice, ze kterého předčasně odešli zástupci Trojkoalice.

V zastupitelstvu je osm zastupitelských klubů. Možností, jak sestavit vládu, je tak řada - od té, že se udrží současná koalice, která projde pouze personální obměnou, až k možnosti, že bude domluvena nová koalice s některou z opozičních stran. Případně si může koalice vyjednat tichou podporu opozice pro menšinovou vládu.

Rozdělení mandátů na pražském magistrátu
Zdroj: ČT24

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

  • Koaliční krizi odstartovalo říjnové jednání zastupitelstva, kdy byli odvoláni čtyři z jedenácti radních, a to i hlasy koalice. Odvoláni byli náměstek Matěj Stropnický (SZ) a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD). Od té doby vyjednávají koaliční partneři o další spolupráci.