Praha opět hledí i na východ, obnoví partnerství s Moskvou a Petrohradem

Hlavní město znovu obnoví partnerství s Moskvou a Petrohradem. Rada pod vedením bývalého primátora Tomáše Hudečka ho loni přerušila kvůli situaci na Ukrajině a kvůli ruské anexi Krymu. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ale podala návrh na obnovu partnerství a zastupitelský výbor pro kulturu ho schválil.

Důvody, které vedly k pozastavení partnerství, už podle výboru pominuly. Spolupráce se světovými metropolemi by navíc neměla záviset na zahraničněpolitické situaci. Primátorka se v návrhu odvolává i na dopis ministerstva zahraničí, které Prahu vyzvalo, aby postoj přehodnotila.

Konečné rozhodnutí bude na zastupitelstvu. Opoziční TOP 09 ale krok kritizuje. Podle předsedy klubu TOP 09 Václava Novotného se situace na Ukrajině vůbec nezlepšila.

Praha pozastavila partnerství s Moskvou a Petrohradem loni v září. Vedení Prahy tak reagovalo na postoj Ruska vůči Ukrajině, především v otázce Krymu. Hudeček tehdy vyzval i další města, aby Prahu v tomto kroku následovala.

Petrohrad označil zrušení za nepřátelské gesto. Moskva byla partnerským městem Prahy od roku 1995. V roce 2000 obě města uzavřela dohodu o přátelských vztazích a spolupráci.