IGW se dohodlo s odboráři. Smlouvu podepíší do konce měsíce

Odboráři a vedení strojírenské firmy IGW se konečně dohodli na podobě kolektivní smlouvy. Podepsat by ji měli do konce listopadu. Předchozí pokusy o dohodu selhaly a nepřispěla k ní ani říjnová stávka.

Nová kolektivní smlouva má znamenat změnu systému nařízených víkendových přesčasů. Na druhou stranu zaměstnanci přijdou o některé své benefity. Podle informací České televize se nové podmínky přiblíží těm, které jsou v belgické pobočce IGW.

Ústupky na obou stranách naznačil už před třemi týdny ředitel IGW Holger Stehling. Ve vysílání také přiznal, že o brněnskou pobočku přijít nechce. „Jsou tady velmi kvalifikovaní lidé. Uzavření pobočky v Brně rozhodně není v našem zájmu,“ tenkrát uvedl.

To bylo pravděpodobně také důležitým bodem při sedmihodinovém jednání, které vedlo ke kompromisu. Vedení belgické společnosti ale s redaktorkou České televize o jeho konkrétní podobě mluvit nechtělo a ani nereagovalo na zaslaný e-mail.

Jednání o kolektivní smlouvě sledovala Anna Zdráhalová (zdroj: ČT24)

Naopak odboráři se k vyjednávání vyjádřili. „V podstatě to, co jsme chtěli stávkou dosáhnout, tak by se víceméně podařilo. Byla by to velice rozumná dohoda, pro obě strany akceptovatelná,“ uvedl odborový předák IGW Zlatomír Vyhňák.

Dohodě předcházely marné pokusy a stávka

S vedením společnosti se odbory pokoušely dohodnout více než desetkrát. V říjnu dokonce firma na pár dní přerušila provoz, protože zhruba dvě stovky zaměstnanců vyhlásily stávku. Hlavní důvod sporu byly právě víkendové přesčasy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Poměry ve společnosti několikrát kritizoval hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). Zveřejnil také na webu kraje dopis od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), podle kterého belgická společnost dosud v Česku čerpala pobídky ve formě slevy na dani ve výši téměř 58 milionů korun.

Víkendové přesčasy už zkoumá brněnská inspekce

I přes dohodu se dosavadním fungováním přesčasů v brněnské pobočce už zabývá inspekce práce. „Zaměřujeme se především na kontrolu docházky a odměňování. Vzhledem k velkému množství zaměstnanců bude kontrola trvat delší dobu,“ vysvětlila vedoucí právního oddělení Oblastního inspektorátu práce Brno Dagmar Berková.

Zkontrolovat pracovní výkazy víc než dvou set zaměstnanců bude inspekci trvat několik týdnů. Výsledky pak ukážou, jestli společnost IGW dodržela zákoník práce. Pokud inspekce v takových případech zjistí pochybení, může zaměstnavateli udělit pokutu až dva miliony korun.