V Brně hrozí rozpad koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ

V Brně hrozí rozpad koalice složené z hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených, potvrdila primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL). Důvodem sporů v koalici jsou podle ní problémy uvnitř hnutí ANO, které chce odvolat z pozice radního svého člena Tomáše Kratochvíla (ANO). Podle některých členů brněnského ANO je s Kratochvílem špatná komunikace a vznikají neshody. Pokud Kratochvíl sám nerezignuje, může ho odvolat pouze zastupitelstvo.

Koalice má mezi 55 celkem 31 zastupitelů, což je nadpoloviční většina. Pokud zastupitelstvo bude o návrhu na odvolání Kratochvíla rozhodovat, pro schválení musí zvednout ruku 28 zastupitelů. "Hnutí ANO nás vyzvalo k tomu, abychom se na zastupitelstvu podíleli na odvolání Tomáše Kratochvíla. My jsme dospěli k závěru, že nejsme oprávnění odvolávat kteréhokoliv člena, který podepsal koaliční smlouvu, takže pokud návrh padne, zdržíme se hlasování," zdůraznila Liptáková.

A právě to by mohlo být důvodem rozpadu koalice. "Jeví se to tak, že pokud návrh nepodpoříme, mohl by vést ke konci koalice. My nechceme koalici rozbíjet a ctíme koaliční smlouvu. Pokud se dříve stávaly tyto problémy, vždy se lidé domluvili uvnitř strany, zda daný člověk odejde. My se do toho nebudeme vměšovat a dělat někomu arbitra, přestože nás to může stát pozici v koalici," uvedla Liptáková.

  • Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO před ČSSD a hnutím Žít Brno. Nová koalice ANO, Žít Brno, lidovců a zelených pak nahradila koalici ČSSD a ODS s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD), který stál v čele města osm let.

Přestože některá média spekulovala o tom, že lidovci jednají s opozičními sociálními demokraty o nové koalici, přičemž by Liptáková mohla být i primátorkou, sama Liptáková to popřela. "Oficiálně jsme s nikým nejednali a koalice nadále trvá. My nejsme ti, kdo ji chce porušit. V případě, že nám hnutí ANO koalici vypoví, museli bychom se začít starat o potenciální koaliční partnery," dodala Liptáková.

Celý spor se rozhořel uvnitř hnutí ANO, jemuž se v půli října rozpadlo brněnské předsednictvo. Dvě místopředsedkyně Karin Karasová a Marie Škárková vyzvaly tehdejšího předsedu brněnského ANO Tomáše Kratochvíla, aby rezignoval z funkce předsedy. Když to neudělal, vzdaly se funkcí místopředsedkyň, čímž se stalo předsednictvo nefunkčním a Kratochvíl jako předseda skončil. Dále členové hlasovali o tom, aby Kratochvíl skončil i ve funkci radního, což podpořila většina přítomných.

Brněnské ANO pak dalo doporučení klubu zastupitelů, aby se věcí zabývalo. Důvodem k odvolání Kratochvíla mají být neshody a špatná komunikace. Podle některých členů Kratochvíl jednal příliš pomalu v oblasti vytvoření holdingu pro městské firmy, které měl na starosti.