Exředitelka ČOI stojí před soudem, ovlivňování kontrol odmítá

Zneužití pravomoci úřední osoby – z takového trestného činu se před soudem zpovídá někdejší ředitelka jihomoravského a zlínského inspektorátu České obchodní inspekce (ČOI) Tatiana Neuhybelová. Podle obžaloby zakazovala podřízeným kontrolovat některé restaurace. Exředitelka se obvinění brání. Neuhybelová letos v únoru odstoupila z funkce, podle svých slov ze zdravotních důvodů.

Obžaloba zmiňuje konkrétní případy, kdy měla tehdejší ředitelka ČOI Neuhybelová údajně zakázat kontrolu některé restaurace. Šlo o hotely v Břeclavi, Lednici a Mikulově a restauraci u Brněnské přehrady.

Neuhybelová u soudu uvedla, že u ČOI pracovala dvacet let a za tu dobu byla u většiny velkých kontrolních akcí, které inspektoři na jižní Moravě pořádali. Pokud se některá provozovna nekontrolovala, bylo to podle ní proto, že nespadala do předem daného rámce kontroly. Například pokud inspektoři hledají na tržnici padělky, už se nezaměřují třeba na správnost ceníků a podobně.

O případu hovoří státní zástupce Robert Hanuš (zdroj: ČT24)

Tak se podle ní mohlo i stát, že se nekontroloval například mikulovský hotel. Tehdejší kontrola byla totiž zaměřená na stánkový prodej na probíhajícím vinobraní, a to pouze v areálu, kde se akce konala. „Není důvod, aby byl vybírán některý subjekt, který by nebyl kontrolován,“ řekla Neuhybelová.

Podřízená tvrdí opak

Podle Tatiany Neuhybelové to byl pravý důvod, proč loni v září nebyl v Mikulově při kontrole stánků zkontrolován blízký hotel. Její někdejší podřízená Renata Němečková ale tvrdí, že Neuhybelová přímo zakázala podřízeným podnik kontrolovat.

Kontrolorka soudu řekla, že v případě resortu v Lednici šla ředitelka ještě dál. Němečková našla v únoru 2013 v hotelu pochybení - nebyl tam řádně vyvěšen ceník služeb. Když to inspektorka Němečková řešila s vedením hotelu, zatelefonovala jí prý Neuhybelová s tím, že má kontrolu ukončit a napsat do spisu, že byla bez potíží. Neuhybelová to ale důrazně popřela.

Audit odhalil problémy

Protikorupční policie stíhá také dva inspektory z brněnské pobočky ČOI. Jednoho pro zneužití pravomoci úřední osoby a také podvod a dalšího navíc pro přijetí úplatku. Podle neoficiálních zdrojů žádali inspektoři od vietnamských trhovců úplatky za to, že jejich provozovny nebudou kontrolovat, popřípadě, že do úředních dokladů vykážou, že kontrola se již konala a žádné nedostatky při ní nebyly zjištěny. Na problémy se přišlo při interním auditu.

Právě při vyšetřování této činnosti policie odhalila i údajně nestandardní postupy Neuhybelové. Bývalá ředitelka na svůj post rezignovala v polovině února, zdůvodnila to zdravotními problémy.