Prezident zpochybnil růst mezd státních úředníků

Prezident Miloš Zeman v Pardubicích ocenil, že rostou mzdy policistů, hasičů, zdravotníků, učitelů nebo vojáků. Není si však zcela jist, že je úplně v pořádku zvyšování mezd rostoucímu počtu státních úředníků. Prezident to řekl krajským zastupitelům na úvod své třídenní návštěvy Pardubického kraje.

V příštím roce by měl průměrný plat zaměstnance státu vzrůst o 1099 korun na 26 979 Kč měsíčně. Stát hodlá zřídit 13 329 nových funkčních míst a jejich počet tak proti letošku vzroste na 437 291. Loni pobírali zaměstnanci státu v průměru 25 880 korun hrubého.

Průměrná mzda v Pardubickém kraji ve srovnání s ostatními regiony v zemi patří stále výrazně k těm horším, podotkl Zeman. V druhé čtvrtině roku činila průměrná mzda v kraji 23 312 korun a byla čtvrtá nejhorší v zemi.

Prezident vítá investiční záměry firem, které podle něj povedou k větší konkurenci mezi firmami a růstu mezd. Zmínil společnost INA Lanškroun, která za prezidentovy přítomnosti ve středu slavnostně zahájí stavbu nového závodu ve Svitavách. Do roku 2020 by mohl podnik zaměstnat až 1000 lidí.

„Dosavadní podnikatelé ve Svitavách si stěžují, že jim tato investice odláká pracovníky, a já jsem se zaradoval, že jediný způsob, jak přimět podnikatele, aby zvyšovali mzdy, je to, že budou mít konkurenci,“ řekl Zeman.

Miloš Zeman je na návštěvě Pardubického kraje potřetí

Prezident zůstane v kraji tři dny, jde o jeho třetí návštěvu regionu. Dopoledne jej na Komenského náměstí čekalo asi šest desítek lidí, převážně seniorů. Lidé ho přivítali vlažným potleskem. Zeman pokynul lidem a s manželkou Ivanou beze slova vstoupili do budovy krajského úřadu.

Jediný hlasitější projev měl vysoký muž v čepici, který nesl transparent s přeškrtnutou mešitou. Zval na listopadovou demonstraci na podporu Zemanových názorů na migraci a islám.

Na krajském úřadu se Miloš Zeman setkal s hejtmanem, členy zastupitelstva a starosty okolních obcí. Na programu byla i schůzka se zástupci příspěvkových organizací a odborů.

První otázka v diskuzi se týkala uprchlické krize. Podle prezidenta čeká Českou republiku těžké období, předpokládá totiž uzavření hranic mezi Rakouskem a Německem. A taky to, že západní sousedé budou vracet ekonomické uprchlíky do tranzitních zemí, tedy i do Česka.

„Najednou zjistíme, že tady máme například půl milionů uprchlíků, a co by bylo horší -uprchlíků, kteří jsou naprosto neasimilovatelní, protože přicházejí z naprosto odlišných kulturních oblastí,“ řekl Miloš Zeman.

Prezident navštívil výrobce radarů, který připravuje zakázku s Izralem

O podpoře česko - izraelských obchodních vztahů mluvil Miloš Zeman naposledy před čtrnácti dny při návštěvě izraelského prezidenta. V pondělí proto zamířil i do pardubické firmy Retia, která se specializuje na vojenské technologie. Firma se připravuje na velkou zakázku s izraelským obchodním partnerem. Měla by se podílet na výrobě radaru MMR.

„Jsme domluveni, že se bude v České republice realizovat třicet procent výroby tohoto radaru, a bude to v oblasti sofistikovaných technologií,“ uvedl Petr Novák, generální ředitel společnosti Retia.

V Zámrsku prezidenta zaujal falzifikát císařské pečeti

Po obědě s poslanci a senátory zvolenými za Pardubický kraj se pak Miloš Zeman vydal do Zámrsku u Vysokého Mýta, kde je státní oblastní archiv. Prezident si tam prohlédnul některé vzácné archiválie a zaujal ho falzifikát císařské pečeti Zikmunda Lucemburského.

Navečer se setkal s občany Zámrsku. Lidé se ho ptali například na další působení hradního kancléře, ale i na migranty. Řeč přišla taky na přímou volbu starostů. „Já navrhuji, aby starostou byl zvolen v přímé volbě ten, kdo dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější strany,“ řekl Miloš Zeman.

Cesta po východní části Pardubického kraje

Následující dva dny bude možné prezidentskou kolonu vidět v Žamberku, Králíkách, Lanškrouně, Svitavách a taky v Jablonném nad Orlicí, kde bude prezident po dobu své návštěvy ubytovaný. Na Kralicku se už v úterý pozdraví se zástupci klubů vojenské historie a u pěchotního srubu položí květiny k hrobu četaře Arnošta Hrada. Tento poddůstojník odmítl opustit v roce 1938 pohraniční opevnění a spáchal v něm sebevraždu.

Ve středu prezident symbolicky otevře ve Svitavách obnovený hotel Slavia, kam chodíval a kde byl zatčen podnikatel a zachránce Židů Oskar Schindler.

V Pardubickém kraji je Miloš Zeman během svého funkčního období už potřetí. Naposledy to bylo v lednu, kdy se na náměstí objevily v rukou některých kritiků červené karty. Teď to zatím byly jen velké červené trenky, se kterými do Zámrsku přišli dva muži na podporu skupiny Ztohoven.