Nemocnice v Prachaticích má po havárii opět pitnou vodu

Události v regionech: Prachatická nemocnice má znovu pitnou vodu (zdroj: ČT24)

Aktuální rozbory potvrdily, že voda v prachatické nemocnici je opět nezávadná. Zdravotnické zařízení se týden po havárii, kdy se splašky dostaly do pitné vody, vrací do běžného provozu. Znamená to mimo jiné, že nemocnice opět začíná operovat, provádět dialýzy a přijímá nové pacienty. Uvedl to ředitel nemocnice Michal Čarvaš.

„Rozbory vody zdravotního ústavu ze čtvrtka i brněnského veterinárního ústavu z pátku potvrdily, že voda v nemocnici je nezávadná a pitná. Naši pacienti mohou opět pít z vodovodních kohoutků,“ řekl Čarvaš. Dodal, že v minulém týdnu odložené operace bude nemocnice postupně zařazovat do svého programu.

Celý vodovodní systém technici opakovaně dezinfikovali. Voda je znovu pitná, fungují i přístroje na sterilizaci nástrojů. Lékaře a sestry na operačních sálech teď ale čeká náročná dvoutýdenní služba.

Potrubí bude kontrolovat kamera

Příčiny průsaku kanalizace do pitné vody, který zdravotníci objevili 26. října, zatím Čarvaš nezná. Studna, v níž problémy nastaly, patří prachatické nemocnici. Ta hodlá příčiny havárie řešit ve spolupráci se společností ČEVAK, která podle ředitele zkontroluje potrubí kamerou. „V tuhle chvíli se věnujeme tomu, abychom nemocnici zprovoznili co nejdříve,“ řekl Čarvaš.

Nemocnice momentálně bere vodu z jiného městského řadu. „Napojení na studnu jsme utnuli a jsme napojeni na městskou vodu z potrubí, které využívají celé Prachatice. Teprve budeme jednat o tom, zda to takto nechám dlouhodobě,“ uvedl.

Plánované operace musela nemocnice odkládat

Do nemocnice už se vrací i 45 pacientů, kteří museli minulý týden strávit v okolních zdravotnických zařízeních. Jako první se obnovilo středisko hemodialýzy. Všechny přístroje technici rozebrali a vyčistili.

Havárie vyřadila z provozu zařízení na sterilizaci přístrojů, takže v Prachaticích museli odložit plánované operace. Neodkladné případy pak v době potíží s vodou přebíraly nemocnice z okolí. Provizorní režim měli také pacienti pravidelně navštěvující dialýzu. Také oni dojížděli do jiných zdravotních zařízení.

Škody zatím nemocnice vyčísluje. Jisté je, že půjdou do statisíců.

Nemocnice je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu

Vlastníkem prachatické nemocnice, v níž můžou být hospitalizovány téměř dvě stovky pacientů, je Jihočeský kraj. Lékaři zde provedou ročně průměrně dva tisíce operačních zákroků a téměř 185 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se tam narodilo 297 dětí.

Nemocnice má průměrně 350 pracovníků a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. V roce 2014 nemocnice investovala do svého rozvoje více než 15 milionů korun, od roku 2008 téměř 169 milionů korun.