Oslavy myslivosti poprvé na Moravě. Svatohubertský řád slaví 320 let

Svatohubertské slavnosti poprvé na Moravě (zdroj: ČT24)

K uctění památky svého patrona, svatého Huberta, se sešli myslivci v Olomouci. Letos si navíc připomínají 320. výročí založení Svatohubertského řádu. Velkolepé oslavy včetně průvodů i ukázek práce sokolníků a kynologů se konají v Olomouci vůbec poprvé.

Svatohubertské slavnosti v Olomouci zahájili nejlepší čeští trubači. Vzápětí následoval průvod, který přivedl myslivce a členy Řádu svatého Huberta až k olomouckému dómu. Členové Svatohubertského řádu se během jeho 320leté existence dlouho museli skrývat a z ilegality vystoupili teprve až po roce 1989.

Myslivci se společně sešli také na slavnostní mši za hojnost lesů i správné hospodáře. Vedl ji sám olomoucký arcibiskup Jan Graubner. „Podmínkou členství v řádu je myslivecká profese. Úmyslně říkám profese, protože já osobně považuji myslivost za tradiční řemeslo, jako folklor moc ne,“ říká velmistr Řádu svatého Huberta Jan Votava.

Znak Řádu svatého Huberta
Zdroj: ČT24

Svatohubertský řád se v posledních letech stále rozrůstá. Myslivost totiž láká i mladou generaci. „Vnímáme u nás, že se opět probouzí zájem o myslivost a přírodu. Máme tam pár mladých, kteří se začínají vracet i k těmto tradicím a této činnosti,“ potvrzuje organizátor slavností Marek Spáčil.

Olomoucké slavnosti budou probíhat na zdejším Dolním náměstí až do pozdních odpoledních hodin. Na Moravě se Svatohubertské slavnosti konají vůbec poprvé. Podobně bohaté oslavy myslivosti se každoročně konají pouze v Praze a na zámku Kuks na Trutnovsku.