Betonové dědictví totality v Ostravě se má po čtvrtstoletí dostavět

Už více než čtvrtstoletí hyzdí příjezd do centra Ostravy železobetonový skelet. Komunisté si tam budovali nové stranické sídlo, avšak plány jim překazila revoluce. Záměry na dostavbu dosud krachovaly. Developerská firma, která objekt koupila před více než sedmi lety, neuspěla se žádostí o prodloužení termínu o pět let. Naopak se zavázala, že do roku 2017 ho přestaví na polyfunkční dům.

Ostravský magistrát odmítl znovu prodloužit společnosti Red House Development, která je majitelem skeletu, termín dokončení přestavby. Naopak tlačí na rychlé zahájení stavby. „Majitel se zavázal zahájit přestavbu na jaře, opláštění má provést do konce roku 2016. A do konce roku 2017 by mělo být vše hotovo,“ sdělil primátor Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO.

Firmě hrozí vysoká pokuta

Pokud developer termíny nedodrží, hrozí mu pokuta, která dosahuje téměř výše kupní ceny. Město pak může odstoupit od smlouvy. Protože má k objektu předkupní právo, získalo by ho zpět. Ostrava skelet prodala v roce 2008. Společnost Red House Development zvítězila v soutěži mezi třinácti zájemci. Zaplatila 53 milionů. Od té doby s objektem nic nedělala a argumentovala tím, že se jí nedařilo sehnat klíčového nájemce.

Reportáž: Firma slíbila dostavbu skeletu

Šéfka developerské firmy Sylvie Pyszková odmítla poskytnout České televizi rozhovor. Podle projektu ale chce v objektu vybudovat obchody, kanceláře a byty. Využít má dvacet sedm let starou betonovou kostru a také přistavět novou budovu, ve které má být centrum elektromobility.

Obchody a kanceláře doplní byty

Podle architektonického návrhu mají být dvě patra nové budovy pokryty zelení a v nejvyšším patře má být restaurace s výhledem na město. „Autoři pracují se zelenou fasádou, což je v současné době populární věc a hlavně v létě atraktivní, ovšem pokud to funguje,“ řekl architekt Radim Václavík.

Starostka obvodu Moravská Ostrava a Přívoz doufá, že tentokrát majitel přestavbu skutečně provede. „Oproti původnímu záměru doznal projekt změny především v tom, že část objektu má být využita pro byty. To by mohlo mít úspěch. Majitel uvedl, že už má nasmlouvány nájemce,“ řekla starostka Petra Bernfeldová z hnutí Ostravak.