Slezská univerzita v Opavě si buduje na střeše observatoř

Slezská univerzita v Opavě si buduje vlastní astronomickou observatoř. Kopule bude umístěna na střeše Filozoficko-přírodovědné fakulty. Dálkově ovládaná stanice na pozorování vesmírných objektů bude sloužit studentům astrofyziky, ale také veřejnosti.

Z vysokých škol má podobnou observatoř pouze Karlova univerzita v Praze. Ta opavská je modernější a s plně digitalizovaným provozem. „Souřadnice si můžeme zadat z pohodlí domova nebo učebny, dalekohled si najde vybraný objekt a data si budeme moci stahovat prostřednictvím internetu do počítačů,“ vysvětlil proděkan Filozoficko-přírodovědné fakulty Pavel Bakala.

Stanice bude mít dálkové ovládání

Kopule bude vybavena teleskopem střední kategorie o průměru dvacet pět centimetrů. „Budeme moci výborně pozorovat objekty v naší galaxii,“ řekl proděkan. Studenti astrofyziky, kteří se dosud učili pouze teorii, budou mít příležitost naučit se zacházet s observatorními technologiemi a také se zapojit do vědecké práce.

Kopule má v průměru přes tři metry a celá konstrukce, kterou technici složili z několika dílů, váží dvě stě kilogramů. „Důležité je pracovat velmi přesně, aby všechny součásti i po několika letech do sebe perfektně zapadaly a bez problémů se otáčely,“ uvedl Karol Petrik – šéf firmy, která dodává observatorní komponenty.

Observatoř bude sloužit i veřejnosti

Observatoř, jejíž vybudování bude stát dva miliony, bude hotová koncem listopadu. „Počítáme s tím, že asi od příštího roku vyhradíme některé dny a hodiny pro školy i veřejnost. Doufáme, že se nám podaří přilákat i malé zájemce, kteří se budou věnovat astrofyzice od útlého věku,“ uvedl děkan Zdeněk Stuchlík.