Vedení ANO doporučilo dál vyjednávat o současné pražské koalici

Předsednictvo hnutí ANO doporučilo pražským zastupitelům dál vyjednávat o současné koalici, kterou tvoří s ČSSD a Trojkoalicí. Členy vyjednávacího týmu budou předseda zastupitelského klubu a odvolaný radní pro majetek Michal Hašek, radní pro zdravotnictví Radek Lacko a náměstkyně primátorky Eva Kislingerová. Přímo primátorka Adriana Krnáčová v týmu ale nebude – prý kvůli nemoci.

Podle šéfa hnutí Andreje Babiše také předsednictvo doporučilo, aby pražští zastupitelé zvážili změny ve vedení klubu – to prý ale na separátním jednání klubu nebylo akceptováno, předsedou klubu tak zůstává odvolaný radní Michal Hašek. „Došli jsme k tomu, že by bylo nejlepší demonstrovat jednotu klubu a pokračovat v této sestavě," uvedla k tomu primátorka Krnáčová.

Na páteční jednání zástupců ANO, ČSSD a Trojkoalice jde nejsilnější magistrátní klub s tím, že bude chtít znát stanoviska koaličních partnerů a detaily jejich požadavků. „Uděláme maximum pro to, aby ANO zůstalo ve vedení města,“ řekl Hašek. Požadavky ostatních stran podle něj následně probere zastupitelský klub.

Uvnitř pražské ANO prý neshody mezi Kleslovou a Krnáčovou

K problémům pražské koalice přispěly i osobní neshody v krajské organizaci hnutí ANO. Novinářům to ještě před jednáním předsednictva ANO řekli jeho členové Jan Volný a Martin Komárek. Podle Volného spolu bojovaly primátorka Adriana Krnáčová a předsedkyně pražské organizace ANO Radmila Kleslová, která v úterý oznámila, že na svou funkci rezignuje. Rozpory mezi zastupiteli připustila i sama Krnáčová. 

„Byl tam trošičku boj mezi primátorkou a krajskou předsedkyní, ten tam vnášel neklid,“ řekl novinářům místopředseda hnutí ANO Jan Volný. Připustil tím skutečnost, o níž se již nějakou dobu mluví v médiích i v zákulisí pražské politiky. Kleslová údajně řídila část hnutí, které primátorku nepodporovalo.

Volný dodal, že neshody podle něj nebyly nijak dramatické. „Nemyslím si, že to byl boj na život a na smrt, ale prostě nějaké různosti názorů tam byly,“ dodal. Od jednání si slibuje, že situace v pražské organizaci se uklidní. Rezignace Kleslové je podle něj rozumným řešením.

Události: Předsednictvo doporučilo jednat o současné koalici (zdroj: ČT24)

O osobních sporech v pražském hnutí ANO hovořil také poslanec a člen předsednictva Martin Komárek. „Já si myslím, že tam budou určitě nějaké osobní problémy,“ uvedl Komárek. „Myslím, že paní Kleslová pod tlakem událostí dělá správně, že dává funkci k dispozici,“ dodal.

Kdo nahradí Kleslovou v čele pražské organizace, se zatím neví

Kleslová oznámila svou rezignaci v úterý. Udělala to prý na žádost Babiše. Podle něj mediální kampaň proti Kleslové poškozovala celé hnutí. Kdo ji v čele pražské organizace nahradí, se zatím neví. „Kleslová už rezignovala a nebude kandidovat. O nástupci bude hlasovat 250 členů pražské organizace,“ řekl Babiš novinářům. Vedení ANO svolalo mimořádný sněm pražské organizace na 14. listopadu. Předsednictvo pražské organizaci pak doporučilo i volbu nových místopředsedů. Podle Haška se už jednání o obsazení postů vedou – svou případnou kandidaturu komentoval s tím, že je to “otevřená otázka“. 

Hudeček: Pražské zastupitelstvo už do voleb stabilní nebude (zdroj: ČT24)

Krize v magistrátní koalici vyvrcholila v noci na pátek, kdy za podpory koaličních zastupitelů přišli o funkci čtyři z jedenácti pražských radních. Odvoláni byli náměstek Matěj Stropnický (SZ) a radní Michal Hašek (ANO), Hana Nováková a Irena Ropková (obě ČSSD). Od té doby vyjednávají koaliční partneři o další spolupráci.