Explosia zpřísnila kvůli policejnímu zátahu na výbušniny kontroly

Události v regionech: Explosia zpřísní bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Pardubická Explosia zpřísnila kontroly v areálu továrny na výrobu výbušnin. Reaguje tak na nedávný zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který u několika lidí nalezl přes 250 kilogramů výbušnin a chemikálií na jejich výrobu. Dva ze zadržených pracovali právě v Explosii.

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) při zásahu v Pardubickém, Královéhradeckém a Středočeském kraji na konci září objevili při domovních prohlídkách více než 100 kilogramů výbušnin, přes 1000 rozbušek, 150 kilogramů látky pro výrobu výbušnin, dalších minimálně 50 kilogramů jiných chemikálií včetně prudkých jedů a zbraně. 

Kvůli nedovolenému ozbrojování stíhají čtyři muže, z toho na dva byla uvalena vazba. Někteří se snažili výbušniny prodat. Například v rodinném domě ve Valech u Přelouče našli policisté desítky kilogramů výbušnin, zbraně i jedovaté látky, které pocházely právě z areálu pardubické společnosti.  

„Je prokazatelné, že některé z těchto výbušnin pocházely z firmy Exposia, a. s., a můžeme potvrdit u dvou obviněných osob zaměstnanecký poměr,“ řekl 7. října mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Nejslabší místo: Doba mezi výrobou a evidencí výbušnin

Například chemik Miloslav Slezák pracoval v Explosii přes 30 let. Z vlastní zkušenosti ví, že firma řešila hned několik případů, kdy se zaměstnanci pokusili vynést nebezpečné látky ven. Nejslabší místo při zabezpečení je podle něj přímo ve výrobě.

„Vyrobí se tam určité množství, a než se to začne evidovat, zaměstnanci, kteří na tom mají zájem, se toho zmocní,“ konstatoval chemik Miloslav Slezák.

Česká televize požádala v poslední době vedení společnosti Explosia o vyjádření hned několikrát. Opakovaně ale neuspěla. Firma se omezila jen na písemné prohlášení.

„Bezpečnostní opatření spočívají ve fyzické i elektronické kontrole jak přímo na jednotlivých pracovištích specializovanými vyškolenými pracovníky společnosti, tak i na hranicích areálu specializovanou externí agenturou,“ píše se v prohlášení.

V Explosii se vyrábí i semtex

Explosia vyrábí mimo jiné semtex, tedy trhavinu, kterou teroristé v roce 1988 použili nad skotským Lockerbie. Tehdy po výbuchu a následném pádu letadla zahynulo 270 lidí.

Výrobní hala v Explosii na snímku z roku 2009
Zdroj: Mlejnková Alexandra/ČTK

Kvůli tomu, že se podobné případy objevují stále častěji, se minulý týden sešel hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) s generálním ředitelem společnosti Explosia. „I vzhledem k tomu, že společnost Explosia je ve stoprocentním vlastnictví státu, musí podle mého názoru veřejnost zajímat, co se tam děje,“ řekl Netolický v Událostech v regionech.

Pardubický kraj v poslední době působí jako výbušný region, protože se v posledních měsících setkáváme s nejrůznějšími nelegálními sklady munice a výbušnin. A setkáváme se s nelegálním držením výbušnin.
Martin Netolický
hejtman Pardubického kraje

Podle hejtmanových informací se kontroly v továrně po zářijovém policejním zátahu zpřísnily, společnost Explosia spolupracuje na ostraze areálu se společností Synthesia. „Byl jsem ubezpečený, že výstupy, hlavně produkty, jsou přísně kontrolovány,“ řekl Netolický.

I přes přísné kontroly ale prý nelze vyloučit, že se z areálu něco nevynese

Podle hejtmana jsou nutné hlavně fyzické kontroly, a to u všech tří vstupů do areálu továrny. Existují sice velmi přísné vnitřní normy, ale podle hejtmana se taky musí dbát i na jejich přesné dodržování.

„Nicméně, jak jsem byl informován celou řadou odborníků, nelze vyloučit, že k pronesení produktu či meziproduktu může dojít i tak,“ dodal hejtman. 

  • Založena jako továrna na výbušné látky v roce 1920.
  • Je známá především výrobou semtexu.
  • České armádě dodává střelný prach pro dělostřeleckou munici.
  • V roce 2011 výbuch ve výrobně zabil čtyři lidi.